spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeRezoluția Organizației Mondiale a Sănătății, praf în ochi: Transparență redusă asupra testelor...

Rezoluția Organizației Mondiale a Sănătății, praf în ochi: Transparență redusă asupra testelor clinice şi a costurilor de fabricaţie a medicamentelor

-

Statele membre în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au adoptat marţi o rezoluţie prin care solicită o mai mare transparenţă asupra pieţelor medicamentelor, însă textul final a fost în mare parte „îndulcit” în urma unor negocieri îndelungate, informează AFP.

- Reclama -

Proiectul de rezoluţie, prezentat de Italia cu sprijinul unui număr important de ţări – aproape 20 – a fost negociat timp de mai multe zile cu uşile închise de statele membre, reunite de peste o săptămână cu ocazia celei de-a 72-a Adunări mondiale a OMS, care se încheie marţi, la Geneva.

- Advertisement -

Negocierile dintre statele membre s-au ţinut cu uşile închise, însă OMS a publicat săptămâna trecută pe site-ul său o versiune intermediară a rezoluţiei, în care se putea observa că un mic număr de state, inclusiv Germania, Elveţia, Statele Unite şi Marea Britanie, solicitau adoptarea unui text mai suplu. Marţi, un consens a fost în cele din urmă găsit, ce a permis adoptarea formală a rezoluţiei de către statele membre.

Textul adoptat a fost totuşi în mare parte „atenuat”, mai ales în privinţa transparenţei asupra testelor clinice şi asupra costurilor de fabricaţie a medicamentelor.

- Advertisement -

Promotorii rezoluţiei au reuşit să menţină în textul final principiul transparenţei asupra preţurilor, documentul invitând statele membre „să ia măsurile corespunzătoare ce vizează un schimb public de informaţii despre preţurile nete”.

În contextul în care proiectul iniţial îndemna statele „să ceară difuzarea rezultatelor şi a costurilor testelor clinice umane”, rezoluţia adoptată marţi se mulţumeşte să le ceară să ia măsuri pentru „a sprijini difuzarea şi o mai mare disponibilitate a datelor despre rezultate şi – dacă ele sunt deja disponibile public sau furnizate cu titlu voluntar – despre costurile testelor clinice umane”.

Rezoluţia s-a limitat să solicite statelor „să amelioreze notificarea informaţiilor oferite de furnizori despre produsele sanitare omoloage, de exemplu rapoartele despre reţete, preţuri, unităţi vândute, taxe de comercializare şi subvenţii”, în condiţiile în care proiectul iniţial le îndemna „să ceară ca aceste informaţii să fie făcute publice”.

De asemenea, rezoluţia a cerut statelor să îmbunătăţească „notificarea publică a informaţiilor despre situaţia existentă în domeniul brevetelor şi despre autorizarea plasării pe piaţă a produselor sanitare”, pe când proiectul iniţiat de Italia îndemna într-o manieră mult mai clară statele membre „să îmbunătăţească transparenţa referitoare la brevete”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img