spot_img
20.3 C
București
miercuri, septembrie 27, 2023
AcasăExterneRex Tillerson la Moscova: NUANȚA RUSEASCĂ ÎN SIRIA

Rex Tillerson la Moscova: NUANȚA RUSEASCĂ ÎN SIRIA

-

Rusia și Statele Unite s-au declarat miercuri, după vizita la Moscova a secretarului de Stat american, Rex Tillerson, gata să meargă înainte și să încerce să depășească „nivelul scăzut de încredere” dintre cele două țări, pentru a duce în special o „luptă necruțătoare contra terorismului”, transmite AFP.

- Reclama -

Șefii diplomațiilor rusă și americană au afișat de asemenea divergențele lor asupra viitorul președintelui sirian Bashar Al-Assad, Washingtonul vorbind de plecarea acestuia de la putere „într-un mod organizat” în timp ce Moscova insistă pe haosul creat în precedentele plecări ale unor „dictatori”.

Este pentru prima dată când Rusia admite că Al Assad ar fi un dictator.

Ministrul rus al Afacerilor Externe a citat în special obiectivul comun de a duce „o luptă necruțătoare contra terorismului internațional”, la puțin peste o săptămână de la atentatul care a făcut 15 morți la metroul din Sankt-Petersburg.

Vizita lui Rex Tillerson la Moscova, prima a unui înalt responsabil al administrației americane de la preluarea mandatului de către Donald Trump, a fost dominată de conflictul sirian, notează AFP.

Cele două țări s-au lansat în ultimele zile într-un război al declarațiilor pe subiectul presupusului atacul chimic de la Khan Shaykhun și după schimbarea de poziție a președintelui american, care a ordonat primul bombardament asupra armatei siriene de la începutul conflictului în urmă cu șase ani.

Urmare acestei lovituri, Moscova și-a suspendat participarea la acordul de prevenire a incidentelor aeriene în vigoare în Siria.

„Președintele Putin a confirmat că este gata să restabilească” acest acord „cu condiția ca ținta noastră comună să fie lupta contra terorismului”, a indicat Lavrov.

„Există un nivel scăzut de încredere între țările noastre. Cele mai mari două puteri nucleare nu pot avea acest gen de relații”, a declarat Rex Tillerson, într-o conferință comună de presă cu omologul său, Serghei Lavrov, după ce a fost primit timp de circa două ore de președintele rus, Vladimir Putin.

„În ciuda tuturor problemelor existente, sunt perspective considerabile de a lucra împreună”, a asigurat Lavrov.

„Rusia (…) este deschisă la dialog cu Statele Unite în toate domeniile, și nu doar la dialog, ci și la acțiuni comune în vederea ajungerii la rezultate în toate domeniile în care aceasta este în interesul țărilor noastre”, a continuat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img