spot_img
20 C
București
luni, august 15, 2022
AcasăAnalizeRevoltele libanezilor împotriva băncilor

Revoltele libanezilor împotriva băncilor

-

Protestele au izbucnit din nou sâmbătă, în Liban. Au fost violențe soldate cu cel puțin 400 de răniți, informează agențiile de presă conform RFI.

- Reclama -

După cum scrie revista franceză L’Obs, sâmbătă seară, protestele au izbucnit chiar în zona șic din centrul capitalei Beirut. Zona a fost învăluită în fumul persistent al gazelor lacrimogene, în timp ce sirenele ambulanțelor se auzeau peste tot. Forțele de ordine au tras gloanțe de cauciuc, iar protestatarii au aruncat pietre, așa cum reiese din imaginile transmise de AFP.

Din octombrie, mișcarea de protest denunță o clasă politică confuză și incompetentă, dar și condițiile de viață dificile și serviciile publice în declin. Banca Mondială a avertizat că rata sărăciei ar putea ajunge la 50% din populație, față de o treime în prezent, mai scrie publicația franceză.

Ziarul britanic The Telegraph transmite că sistemul bancar al țării a fost acum principala țintă a protestatarilor. Există atât o stare de revoltă mai veche față de elitele financiare, după decenii de proastă administrare și corupție, dar și o furie de moment, accentuată pe măsură ce lira libaneză se devalorizează.

Sâmbătă seara, protestatarii au atacat clădirea Asociației Băncilor, spărgând ferestrele și lovind clădirea cu bare metalice. În apropiere, forțele de securitate au incendiat corturile protestatarilor.

Le Monde observă la râdul său că protestele au reizbucnit după o perioadă de reflux. Furia s-a agravat din cauza deteriorării rapide a condițiilor de trai și restricțiillor draconice asupra retragerilor de sume de bani din bănci.

Iar The Guardian notează că elitele politice ale țării rămân blocate în urma formării unui nou guvern pe care demonstranții deja îl contestă. Economia este în cădere liberă, cu 160.000 de locuri de muncă pierdute și o zecime dintre companii închise, din octombrie.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat poliția că a folosit o forță disproporționată pentru a împiedica manifestările de sâmbătă, ca și de-a lungul săptămânii trecute.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...