REVOLTE ÎN MILWAUKEE: Garda Națională intervine

0
1552

Guvernatorul statului american Wisconsin, Scott Walker, a activat Garda Națională pentru asistență în cazul continuării revoltelor din Milwaukee declanșate de uciderea de către poliție a unui suspect înarmat, într-un cartier cu populație majoritar de culoare, transmite Reuters conform Agerpres.

Cartierul Sherman Park, cunoscut ca sărac și cu o criminalitate ridicată, se calmase duminică la amiază, după ce mai multe sedii de firme și automobile au fost incendiate și demonstranții au tras focuri de armă.

Guvernatorul a făcut apel la Garda Națională ca răspuns la cererea șerifului districtului Milwaukee, David Clarke.

Tulburările au început sâmbătă după-amiază, când un polițist aflat în patrulare a împușcat mortal un suspect care a fugit după ce autovehiculul său a fost oprit de poliție. Potrivit forțelor de ordine, ar fi vorba de un bărbat în vârstă de 23 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Comunicatul poliției adaugă că suspectul avea asupra sa o armă furată cu 23 de cartușe, dar nu precizează dacă suspectul a tras cu arma sau a îndreptat-o spre polițiști. În schimb, poliția afirmă că respectivul avea un cazier încărcat.

Un al doilea suspect, care fugise și el, a fost arestat rapid.

Polițistul care a tras a fost trecut pe o funcție administrativă, până la finalizarea anchetei asupra incidentului.

Manifestanții au început să se adune sâmbătă noaptea și au devenit tot mai violenți. Mulțimea a spart geamurile unor vehicule ale poliției și le-a incendiat, a dat foc unei benzinării, unui magazin de piese auto și sediilor altor trei firme, au relatat presa locală și oficialități citate de Reuters.

Protestele violente după violențe ale poliției împotriva unor suspecți de culoare nu sunt o premieră în SUA. Astfel de mișcări au avut loc în ultimii ani în Ferguson (statul Missouri), Baltimore, New York, Baton Rouge (Louisiana) și St. Anthony (Minnesota).

Guvernatorul David Clarke, el însuși de culoare, este cunoscut ca un opozant al mișcării Black Lives Matter, care condamnă violențele poliției împotriva afro-americanilor. Clarke a îndemnat în trecut populația să se înarmeze pentru a se apăra de criminali.