spot_img
32.8 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăhighlightREVOLTATOR/ Se creaza o noua casta: „Luptătorii cu rol determinant“ in Dec...

REVOLTATOR/ Se creaza o noua casta: „Luptătorii cu rol determinant“ in Dec 89, vor primi 4000 lei pe luna in timp ce un veteran de razboi primeste 135 lei

-

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din raţiuni de austeritate, dar şi din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle. Sub motivaţia respectării adevărului istoric, ordonanţa Executivului a creat o nouă categorie de revoluţionari – „luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei“ –, iar cei care vor primi acest titlu urmează să încaseze indemnizaţii care vor ajunge până la 4.000 de lei în fiecare lună! Asta în condiţiile în care un veteran de război este răsplătit cu 135 de lei pe lună, iar salariul unui profesor debutant nu depăşeşte 1.200 de lei. Peste 6.000 de persoane au depus cerere pentru a deveni „luptători determinanţi“, între ei regâsindu-se mai multe nume cunoscute: actori, foşti parlamentari, foşti membri ai Guvernului, academicieni şi chiar procurorul general al României, scrie adevarul.ro.

- Reclama -

Prima tranşă de dosare verificate a produs însă şi primele controverse, provocate în special de numărul mare al personalităţilor care se regăsesc pe lista celor admişi. Printre „luptătorii cu rol determinant“ se află Alexandru Arşinel (actor), Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru şi senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier şi senator, actual consilier în SSPR), Dorel Vişan (actor), Grigore Zanc (fost senator şi ministru).

Cu două mandate de senator la activ, Răzvan Theodorescu ar putea încasa peste 2.500 de lei pensie specială de parlamentar şi peste 4.000 de lei indemnizaţie de revoluţionar. Academicianul se mai află şi pe lista oamenilor de cultură care primesc indemnizaţii de merit de aproximativ 3.000 de lei lunar.

„După câte servicii am făcut de-a lungul timpului, pensia mea de 2.500 de lei mi se pare nepotrivită. Aşa că banii ăştia îmi vin foarte bine“, a declarat pentru adevarul.ro Grigore Zanc, fost senator şi prefect al judeţului Cluj.

„Consider că rolul pe care l-am jucat în timpul Revoluţiei, un rol de primă mână, mă îndreptăţeşte să mă număr printre cei cu rol determinant. Dumneavoastră nu ştiţi cine sunt eu?“, a spus Gelu Voican Voiculescu.

A fost eliminată condiţionarea acordării indemnizaţiei în funcţie de venituri. Pe vechea lege, „luptătorii“ primeau renta lunară numai dacă realizau un venit lunar mai mic decât salariul mediu brut pe economie. Acum, toţi „luptătorii cu rol determinant“ vor încasa indemnizaţie specială, indiferent de venituri sau de situaţia materială. Ordonanţa prevede acordarea acestei indemnizaţii de la 1 ianuarie 2015, ceea ce înseamnă că ea produce deja efecte asupra bugetului, iar revoluţionarii vor încasa banii retroactiv după preschimbarea certificatului. Spre exemplu, un revoluţionar care primeşte titlu de „luptător determinant“ în luna septembrie va încasa în octombrie banii pentru primele nouă luni ale anului, aproape 20.000 de lei (peste 4.000 de euro). În caz că beneficiarul decedează între timp, legea spune că banii vor fi încasaţi de moştenitorii direcţi.

 

 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...