spot_img
16.3 C
București
miercuri, septembrie 18, 2024
AcasăEconomieAgriculturaRevista Nature a retras un articol despre încălzirea oceanelor

Revista Nature a retras un articol despre încălzirea oceanelor

-

Revista Nature a retras de pe site-ul său un studiu publicat anul trecut în care se afirma că oceanele de pe Terra se încălzesc într-un ritm alarmant din cauza modificărilor climatice, informează DPA.

- Reclama -

Prestigioasa revistă ştiinţifică britanică a emis un comunicat oficial în această săptămână referitor la acel studiu, publicat pe 31 octombrie 2018 de cercetători de la Institutul de Oceanografie Scripps, afiliat Universităţii California din San Diego.

- Advertisement -

Editorii revistei Nature au făcut următoarele precizări în comunicatul distribuit pe site-ul publicaţiei: „La scurt timp după publicare, în urma comentariilor făcute de Nicholas Lewis, ne-am dat seama că incertitudinile noastre raportate erau subestimate, din cauza faptului că am tratat anumite erori sistematice ca pe nişte erori aleatoare”.

„În pofida incertitudinilor revizuite, metoda noastră a rămas validă şi oferă o estimare a încălzirii oceanului care este independentă de datele oceanice furnizate de alte abordări”.

- Advertisement -

Nicholas Lewis, un matematician şi un critic al consensului ştiinţific care sprijină dezbaterile legate de criza climatică, a publicat un comentariu critic la adresa studiului, la scurt timp după publicarea acestuia.

Unul dintre coautorii studiului, specialistul în climatologie Ralph Keeling, cercetător la Institutul de Oceanografie Scripps, şi-a asumat vina pentru acele erori.

Studiul a utilizat o nouă abordare pentru a măsura temperatura oceanelor, bazată pe măsurarea cantităţii de oxigen şi de dioxid de carbon emise de plantele din oceanul planetar. Cele mai multe dintre datele despre temperaturile oceanice se bazează în prezent pe informaţiile transmise de reţeaua Argo, alcătuită din dispozitive robotizate care plutesc la adâncimi diferite.

Retragerea articolului a avut loc în aceeaşi zi în care Grupul Internaţional de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC), afiliat ONU, a dat publicităţii cel mai recent raport al său despre impactul generat de încălzirea oceanelor şi despre situaţia regiunilor terestre acoperite de gheaţă.

Raportul este unul dintre cele mai zguduitoare publicate până acum de experţii GIEC, care au avertizat că dacă emisiile de dioxid de carbon vor continua în acelaşi ritm, nivelul mărilor ar putea să crească cu până la 1 metru până la sfârşitul acestui secol – cu 10% mai mult decât predicţiile formulate în 2013.

În acelaşi timp, raportul GIEC afirmă că în anumite oraşe şi pe anumite insule inundaţiile catastrofale care se produc o dată la un secol vor deveni evenimente anuale. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img