spot_img
30.3 C
București
sâmbătă, august 13, 2022
AcasăEconomieRevine Marea Criză din anii 30

Revine Marea Criză din anii 30

-

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, avertizează asupra inegalității veniturilor care este în creștere, trendul fiind asemănător cu cel de acum 100 de ani care a condus la un dezastru financiar. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat vineri că economia globală riscă o revenire a Marii crize economice, alimentată de inegalități sociale și de instabilitatea sectorului financiar, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

- Reclama -

Vorbind la Peterson Institute of International Economics din Washington, Georgieva a spus că un nou studiu al FMI, care compară economia actuală cu anii 1920, care au culminat cu prăbușirea pieței în 1929, dezvăluie că este în curs un trend similar. În timp ce inegalitățile între țări s-au atenuat în ultimele două decenii, acestea au crescut în interiorul țărilor, Georgieva a criticat în mod special Marea Britanie.”În Marea Britanie de exemplu, cei mai bogați 10% controlează în prezent o avere echivalentă cu averea cumulată a celor mai săraci 50%. Această situație este asemănătoare  la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unde inegalitățile între venituri și averi au atins sau sunt apropiate de niveluri record”.

Georgieva a adăugat: ”În unele privințe, acest trend îngrijorător este o reminiscență a primei părți a secolului 20 – când forțele gemene ale tehnologiei și integrării au condus la prima epocă de aur din anii ’20 și, în ultimă instanță, la dezastrul financiar”. Ea a avertizat că probleme noi, cum ar fi urgența climatică și protecționismul comercial crescut înseamnă că în următorii 10 ani vor fi probabil caracterizați de tuburări sociale și de volatilitatea pieței financiare. ”Dacă ar trebui să identific o temă de început al noului deceniu, ar fi creșterea incertitudinilor”, a spus șefa FMI.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...