Reuters: Macron vine la București să facă presiuni

0
123

Președintele francez Emmanuel Macron va căuta reglementări mai stricte privind „dumpingul social” în timpul vizitei sale din perioada 23-25 august în Austria, România și Bulgaria, când va discuta și cu premierii din Cehia și Slovacia, a afirmat luni un oficial francez, transmite Reuters.

Acesta a adăugat că oficialul francez va face presiuni pentru reglementări care să-i protejeze mai bine pe muncitorii francezi de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială pe piața forței de muncă din Europa Centrală și de Est (CEE).

Emmanuel Macron a cerut recent Comisiei Europene să ia măsuri suplimentare pentru a reduce afluxul de lucrători est-europeni care vin să muncească temporar în Franța în schimbul unor remunerații inferioare celor primite de lucrătorii francezi, avertizând că această situație erodează sprijinul pentru UE.

Statele din UE sunt divizate în privința reglementărilor conform cărora, de exemplu, un șofer de camion din Bulgaria sau un zidar din Lituania pot lucra pentru o perioadă limitată de timp în Franța având salarii la nivelul celor din Europa de Est, deseori sub nivelul minim garantat în Europa Occidentală.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia susțin că ar trebui să li se permită să concureze cu prețuri mai scăzute — așa cum mai multe state din Europa Occidentală concurează cu produse de calitate și know-how — pentru a recupera decalajul după deceniile de stagnare din comunism.

Disputa a devenit una dintre cele mai litigioase în UE, exacerbând divizarea est-vest, într-un moment în care se caută unitate pentru a contracara efectele Brexitului.

Oficialul a descris vizita lui Emmanuel Macron ca „un simbol important, de vreme ce acestea sunt țări care în trecut au fost neglijate sau ignorate de Franța, sau cel puțin așa simt ele”.

Miniștrii Muncii din Franța și Germania au susținut recent înființarea unei baze de date unice la nivel european în care să fie înscriși toți muncitorii detașați, în ideea de a lupta împotriva fraudelor.

Veniți în principal din Europa Centrală și de Est pentru a munci în Franța, Germania sau Belgia, acești salariați detașați beneficiază teoretic de cele mai avantajoase prevederi ale legislației muncii din țara gazdă (salariul minim, condiții de muncă etc.) dar continuă să plătească cotizațiile sociale în țara lor de origine. Sistemul, reglementat de o directivă din 1996, face obiectul unor numeroase deturnări: ne-declarare, remunerații mai mici decât salariul minim, depășirea prevederilor privind durata maximă a programului de muncă, condiții de cazare nedemne.