Home Analize Reuters: Eșec anunțat al summitului UE pentru planul economic. Germania, Olanda, Austria...

Reuters: Eșec anunțat al summitului UE pentru planul economic. Germania, Olanda, Austria și Suedia nu vor să cedeze în fața Sudului

0

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care se vor reuni joi într-o videoconferinţă, nu sunt aşteptaţi să ajungă la o decizie finală cu privire la modul în care va fi finanţată revenirea economiei după pandemia de coronavirus, susţin sursele diplomatice şi oficialii citaţi de Reuters, transmite Agerpres.

La o discuţie pregătitoare cu delegaţii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat că, potrivit estimărilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula până la o zecime din PIB-ul continentului.

Sursele citate de Reuters susţin că, la discuţiile care au avut loc luni, Comisia Europeană le-a spus delegaţilor celor 27 de state membre UE că ar dori să finanţeze un nou fond de relansare economică via majorarea aşa-numitului plafon maxim din următorul buget comunitar.

Deşi acest buget acoperă perioada 2021-2027, Comisia cere o majorare temporară, în 2021-2022, a garanţiilor oferite de state pentru „resursele proprii” ale bugetului UE, ceea ce ar permite Executivului comunitar să strângă mai mulţi bani pe baza acelor garanţii.

Sursele citate de Reuters susţin că reprezentanţii unor state precum Austria, Germania, Olanda şi Suedia, renumite pentru că adoptă o politică fiscală conservatoare şi care până acum au refuzat ideea unei mutualizări a datoriilor în UE, au subliniat la reniunea de luni că un astfel de fond de revenire trebuie să fie unul temporar.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de un fond de relansare economică în valoare de 1.500 miliarde de euro care să fie finanţat cu obligaţiuni garantate de statele membre. Într-un interviu publicat în cotidianul german Handelsblatt, Valdis Dombrovskis a explicat că că Executivul comunitar lucrează la un nou instrument de finanţare, dincolo de contribuţiile naţionale care ajung în mod normal la bugetul UE pe şapte ani. Întrebat despre posibilitatea finanţării unui astfel de fond de relansare cu emisiuni de obligaţiuni în valoare de până la 1.500 de miliarde de euro, Dombrovskis a răspuns: „Pot să îmi imaginez un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu a fost decis încă”. 

Ad

Exit mobile version