spot_img
23.5 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasăAnalizeRetrageri masive de bani din băncile din zona euro. Retragerile din băncile...

Retrageri masive de bani din băncile din zona euro. Retragerile din băncile americane sunt și mai mari

-

Băncile din zona euro se confruntă cu retrageri istorice de bani din depozite. Acest val uriaș de retrageri de bani se datorează în primul rând dobânzilor oferite pentru depozitele la vedere, infime în raport cu inflația din zona euro.

- Reclama -

Nivelul record a fost atins în luna februarie 2023, atunci când din băncile din zona euro a fost retrasă suma de 71,4 miliarde de euro fiind cel mai mare val de retrageri de când se țin înregistrările statistice, respectiv anul 1997. Mai mult, depozitele gospodăriilor au scăzut cu 20,6 miliarde euro, înregistrând cea mai mare scădere de când aceste date au început să fie colectate în 2003.

Nici băncile americane nu stau prea bine la acest capitol. De exemplu, în ultimul an, deponenții au scos 500 de miliarde de dolari din băncile americane.

Acest fenomen a luat amploare și în Marea Britanie, unde au existat ieșiri similare de depozite ale clienților corporativi, care au retras 20,3 miliarde de lire sterline de la bănci în ianuarie, un record de când aceste date au început să fie colectate în 2009.

După ce băncile din zona euro au întârziat să transfere ratele mai mari ale dobânzilor către deponenți, Banca Centrală Europeană și-a ridicat rata de depozit la 3% în această lună, dar cea mai mare rată de dobândă oferită de băncile germane pentru depozitele la vedere este de 1,6%. Iar acest lucru i-a determinat pe deponenți să opteze pentru depozitele la termen, cu dobânzi mai mari, în locul celor la vedere.

În luna februarie, depozitele overnight la băncile din zona euro au scăzut cu 140 de miliarde de euro ducând scăderea din ultimele șase luni la 512 de miliarde de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img