spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăBasarabiaRepublica Moldova, la un pas de faliment

Republica Moldova, la un pas de faliment

-

Republica Moldova e în dificultate economică, în primul rând după ce FMI şi Banca Mondială au întrerupt finanţările. Leul moldovenesc se prăbuşeşte, banii trimişi de moldoveni în ţară sunt tot mai puţini, iar autorităţile ar putea fi nevoite să majoreze taxele pentru a acoperi deficitul bugetar. Miza este şi una politică, pentru că Republica Moldova ar putea cere finanţare Rusiei, aşa cum a făcut-o şi Grecia, transmite Digi 24.

- Reclama -

Fondul Monetar Internaţional a întrerupt discuţiile de finanţare cu ţara vecină după refuzul guvernanţilor moldoveni de a închide cele trei bănci implicate în furtul miliardului de dolari. Banca Mondială nu va oferi nici ea suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru acest an. Iată ce spun oficialii moldoveni despre prăbuşirea economică a ţării.

- Advertisement -

Atât FMI cât şi Banca Mondială transmit semnale clare: dacă nu facem regulă în sistemul bancar, va fi foarte greu de negociat finanţări ulterioare. Simţim presiuni externe destul de mari. Este vorba şi de restricţiile de comerţ extern impuse de Rusia, reducerea remiterilor din Rusia mai ales”, a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Anul trecut, remiterile din străinătate au fost de 1,6 miliarde de dolari. Cum 60% din banii trimişi de moldovenii care lucrează peste graniţă sunt câştigaţi în Rusia, iar rubla şi-a înjumătăţit valoarea în faţa monedei americane, banii trimişi în ţară sunt mai puţin valoroşi. Datoria publică externă a Moldovei este de 1,7 miliarde de dolari, adică 22% din PIB. Banii împrumutaţi de la BERD sau Banca Mondială trebuie returnaţi, însă Moldova nu are de unde să îi ia decât prin tăierea banilor de la buget sau din creşteri de taxe.

- Advertisement -

În caz că nu vom ajunge la un acord cu FMI şi Banca Mondială, va fi nevoie de făcut o serie de reduceri de cheltuieli la bugetul de stat. Vom fi nevoiţi să reducem unele cheltuieli din cheltuieli investiţionale, achiziţii de mărfuri şi servicii”, a spus Anatol Arapu, ministrul de Finanţe al Moldovei.

Economiştii români spun că ţara noastră nu va resimţi şocul problemelor din Moldova decât indirect.

„Odată ce Moldova ar intra în incapacitate de plată, există potenţialul ca Rusia să profite de această situaţie, să finanţeze Moldova. În acel moment, Uniunea Europeană are o problemă politică, iar o problemă politică are şi efecte economice”, spune Dragoş Nichifor, analist financiar.

„Sunt anumite bănci care au o prezenţă redusă în Republica Moldova, din România. Este o zonă care este oarecum la început şi atunci nu avem în portofoliu foarte mulţi clienţi care să aibă expuneri”, afirmă Ramona Ivan, director pentru relaţii externe într-o bancă comercială.

În Moldova, leul s-a depreciat cu 30% într-un singur an faţă de dolar, iar în ultimele zece zile demisia Guvernului şi amânarea vizitei FMI au depreciat moneda cu încă 5 procente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img