de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
O scurtă cronologie a pandemiei ne explică motivele pentru care România e mereu în coada clasamentelor, indiferent la ce. A fost nevoie de un an și opt luni de Covid 19 pentru ca distinși guvernanți de dreapta nu doar să descopere că morții patriei nu a avut șansa medicamentelor salvatoare. Ci chiar să fie indignați de absența leacurilor. Se poate mai multe de atît?
6 februarie 2020
China a aplicat pentru patentarea unui nou medicament experimental, remdesivir, care pare a fi unul dintre cei mai promițători candidați, indicând un nivel ridicat de eficacitate în timpul primelor teste.
19 martie 2020
Bruce Aylward, director adjunct OMS, citat de Le Monde, spune: „Nu există actualmente decât un singur medicament la care ne gândim că ar putea avea eficienţă, Remdesivir”.
18 aprilie 2020
Antiviralul Redemsivir, produs de americanii de la Gilead, ar putea fi produs şi în România, dacă va fi nevoie, potrivit celui mai mare producător de medicamente din țara noastră. Redemsivir este unul dintre medicamentele care dau rezultate bune în tratarea pacienţilor cu COVID-19, cu o formă severă.
29 aprilie 2020
Testele clinice arată că Remdesivir accelerează recuperarea pacienţilor cu forme avansate de Covid19. „Pacienţi spitalizaţi cu forme avansate de Covid-19 şi simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât pacienţi în situaţii similare supuşi unei proceduri placebo, conform analizării preliminare asupra datelor obţinute printr-un studiu clinic aleatoriu efectuat pe 1.063 de pacienţi, iniţiat pe 21 februarie”, anunţă Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).
1 mai 2020
Medicamentul Remdesivir, autorizat în SUA penru tratarea pacienţilor care au coronavirus
18 mai 2020
Reuters: UE ar putea autoriza vânzarea Remdesivir ca tratament anticoronavirus înaintea SUA
1 iulie 2020
Statele Unite au cumpărat aproape întreaga rezervă globală de Remdesivir, unul dintre singurele două medicamente dovedite că ar funcţiona în tratarea Covid-19, potrivit The Independent.
Remdesivir, un medicament utilizat anterior împotriva Ebola, a demonstrat că reduce timpul de recuperare pentru pacienţi infectaţi cu Covid-19. Acesta este produs în exclusivitate de gigantul farmaceutic Gilead Sciences.
11 iulie 2020
Protocolul oficial de tratament anti-Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii, a rămas neschimbat, astfel că nu toţi bolnavii au acces la Remdesivir, deși un studiu recent arată că acest antiviral reduce în procent mare riscul de mortalitate în cazul pacienţilor infectaţi.
24 iulie 2020
Mel Gibson spitalizat și tratat cu Remdesivir, după ce a fost diagnosticat cu infecție cu noul coronavirus.
29 iulie 2020
Comisia Europeană (CE) a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru a fi asigurat tratamentul pentru 30.000 de pacienți cu simptome severe de COVID din UE.
10 octombrie 2020
Ungaria devine producător de Remdesivir, medicamentul principal în tratarea COVID-19
14 octombrie 2020
Cazanciuc: În loc să cumpărăm Remdesivir, am putea să cumpărăm licența și să îl producem noi
15 octombrie 2020
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că anul acesta sau anul viitor ar fi imposibil ca medicamentul Redesivir, pentru bolnavii de COVID-19, să poată fi produs în România, deoarece este nevoie de o linie specială de producție, pe care producătorii români de medicamente nu o au.
Liniște timp de un an de zile. Apoi….
21 octombrie 2021
Deputatul PNL Mureş Ervin Molnar, interpelare parlamentară către ministrul Sănătății:
„Sunt convins că un număr considerabil de vieţi puteau fi salvate dacă spitalele noastre dispuneau de flacoanele necesare de Remdesivir. De asemenea, l-am întrebat pe ministrul Sănătăţii cum apreciază evoluţia pandemiei, în contextul în care sistemul naţional de sănătate este total depăşit în acest moment. Cred că este nevoie de măsuri urgente pentru a rezolva deficienţele din sistemul de sănătate, astfel încât populaţia să aibă cât mai puţin de suferit, iar cât mai mulţi bolnavi să fie salvaţi”.
Le-a luat doar un an și opt luni.