spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiri#Reinfiintarea Securitatii/ ABERANT: SRI devine stat in stat si poate cerceta penal...

#Reinfiintarea Securitatii/ ABERANT: SRI devine stat in stat si poate cerceta penal media si pe cei care scriu pe retelele sociale

-

Guvernul Romaniei a dat SRI mai multe puteri decat avea inaintea celebrei decizii din 16 februarie a Curtii Constitutionale, dupa cum arata textul OUG de vineri seara – remis ziaristilor, dar inca nepublicat in Monitorul Oficial, scrie Hotnews.ro.

- Reclama -

FLUX 24 a relatat inca de vineri seara ca, de fapt, asistam la reinvierea Securitatii.

- Advertisement -

CITITI SI:SECURITATEA a fost OFICIAL reînființată/ Ministrul Justiţiei: SRI va putea să facă acte de cercetare penală în chestiuni de securitate naţională

Practic, ordonanta de urgenta aprobata vineri dupa-amiaza in CSAT si adoptata vineri seara de Guvern transforma SRI in organ special de urmarire penala cu atributii in cazurile de siguranta nationala si terorism. SRI nu a mai avut astfel de atributii in ultimii 25 de ani, ele fiind similare cu ale Securitatii inainte de 1989.

- Advertisement -

CITITI SI:#ReinfiintareaSecuritatii/ Magistratii reactioneaza: NE INTOARCEM IN 1989

Ofiterii SRI vor putea face acte de urmarire penala (precum procurorii ori politistii judiciari) in cazurile de terorism si in cele prevazute la Titlul X din Codul Penal:

Trădarea, Acţiuni împotriva ordinii constituţionale, Acţiunile ostile contra statului, Spionajul, Atentatul care pune în pericol securitatea naţională, Actele de diversiune, Comunicarea de informatii false, Propaganda pentru război,  Compromiterea unor interese de stat,  Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, Infracţiuni contra persoanelor care se bucură de protecţie internaţională, Constituirea de structuri informative ilegale, Nedenunţarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale si altele din acelasi registru.

Multe din prevederile din titlul X din Codul Penal permit interventia SRI ca organ de cercetare penala in cazuri care pot duce la abuzuri, cum ar fi: comunicarea de informatii false, compromiterea unor interese de stat,  Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, Infracţiuni contra persoanelor care se bucură de protecţie internaţională sau nedenunţarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale.

De asemenea, capitolul Acţiuni împotriva ordinii constituţionale poate da nastere la abuzuri.

Comunicarea de informatii false permite inclusiv anchetarea presei sau a persoanelor care scriu pe retelele sociale.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat vineri seară că, prin OUG privind interceptările adoptată de Guvern, SRI va fi abilitat să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate naţională şi terorism.

Și până în prezent, SRI realiza interceptări pe așa zisul motiv al securității naționale. De acum înainte puterile sale cresc pe un domeniu nedefinit explicit având și drept de cercetare penală.

Înainte de 1989, în numele ordinii constituționale, Securitatea realiza acte de cercetare penală tot pe securitate națională, care de fapt acopereau răzbunări politice sau de alte natură.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG modifică Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Roman de Informaţii (SRI) astfel încât pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor are rolul de a obţine, prelucra şi stoca informatii în privinţa securităţii naţionale.

”Acest lucru este legat de mandatele de siguranţă naţională care privesc exclusiv infracţiunile grave şi foarte grave din Titlul 10 din Codul penal la care se adaugă şi terorismul şi ţinând seama de o agendă europeană care ne face să fim mai vigilenţi decât acum cinci ani să asigurăm continuitate în ceea ce se face în aceste mandate de siguranţă naţională. Şi în acest sens, într-un mod limitat şi limitativ prevăzut de lege este adevărat că SRI poate să facă acte de cercetare penală fiind în acest sens un organ de cercetare penală specială în limitele definite de actualul Cod de procedură penală. Aici nu am inovat, numai am clarificat şi am făcut-o ca să nu punem în pericol mandatele de siguranţă naţională şi până la urmă, siguranţa cetăţeanului. România este o zi mai sigură decât altele”, a explicat Prună.

Invocând atentatele de la Madrid din 11 martie 2004, ea a subliniat că agenda europeană ”ne obligă să fim mai scrupuloşi, mai riguroşi cu privire la modul în care protejăm siguranţa cetăţenilor”.

Avocatul Elenina Nicuț a scris pe facebook că Ordonanța este NECONSTITUȚIONALĂ. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img