spot_img
12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizeRegizorul Nikita Mihalkov, scrisoare către UE după ce a fost inclus pe...

Regizorul Nikita Mihalkov, scrisoare către UE după ce a fost inclus pe lista sancțiunilor: Voi, care vă considerați o societate democratică civilizată, impuneți sancțiuni unui om care, în țara sa, în patria sa, își spune propriul punct de vedere adresându-se poporului său în limba sa. Auziți „nu”-ul nostru cât încă mai aveți timp

-

Prin Decizia №2022/2476 a Consiliului UE din 16.12.2022 de completare a Deciziei №269/2014 a UE privind măsuri restrictive împotriva actelor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, am fost inclus în lista de sancțiuni a UE.

Ca justificare a includerii, în decizie sunt menționate următoarele:

„Nikita Mihalkov este regizor de film, actor și personalitate publică rusă care, în declarațiile sale publice, a susținut în mod activ războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. El a răspândit în mod activ afirmațiile propagandistice ale Kremlinului referitoare la Ucraina încă din 2014. El s-a exprimat în favoarea anexării Crimeii și recunoașterii independenței așa-numitelor republici Donețk și Lugansk. El a justificat războiul de agresiune al Rusiei prin necesitatea de a proteja Donbassul de presupuse crime comise de Ucraina împotriva civililor. El i-a acuzat pe ucraineni de o așa-numită rusofobie, susținând că un „conflict” între cele două țări a fost inevitabil. El a calificat limba ucraineană drept o „catastrofă” pentru Rusia, deoarece ea ar formula, chipurile, ura față de țară și ar răspândi rusofobia. Mihalkov a cerut eliminarea completă a predării în limba ucraineană în școlile din Donbass. El a susținut declarațiile false ale Kremlinului privind armele biologice din Ucraina și  prizonierii de război ruși glorificați care au luptat în Ucraina. În 2020, el a primit titlul de Erou al Muncii într-o atmosferă festivă la Kremlin și a ținut un discurs de susținere a războiului agresiv împotriva Ucrainei”.

- Advertisement -

Eu, Mihalkov Nikita Sergheevici, regizor de film, scenarist, producător și deținător al unui Oscar, a două premii Leul de Aur decernate la Festivalul de Film de la Veneția, câștigător al unui Grand Prix la Cannes și a multor alte premii, scriu despre acest subiect doar pentru a sublinia că nu sunt politician, nu sunt oficial și nici funcționar public. Sunt un artist rus, reprezentant al unei vechi familii rusești și, de aceea, consider necesar să spun următoarele în legătură cu includerea mea pe lista de sancțiuni a UE:

În primul rând, vă rog să nu interpretați scrisoarea mea ca o încercare de a ieși sub incidența sancțiunilor care mi-au fost impuse de oameni care nu trezesc încredere nici prin vorbele, nici prin faptele lor. Este suficient să amintim adevărul rostit de fostul cancelar german Merkel, de fostul președinte ucrainean Poroșenko și de fostul președinte francez Hollande că toți anii de negocieri legate de Acordurile de la Minsk au fost minciuni cinice pentru a câștiga timp și pentru a sădi în minunatul pământ al Ucrainei o rusofobie inumană și un nazism dintre cel mai crâncen. Sau amintiți-vă cum a susținut lumea civilizată interdicția impusă de regimul de la Kiev cetățenilor Ucrainei de a vorbi și gândi în limba rusă, limba lor maternă. Ba mai mult, ignorând promisiunile verbale date conducerii Uniunii Sovietice cu privire la neextinderea NATO spre est, au înconjurat țara noastră, care a respectat toate acordurile de reducere a armamentelor, inclusiv retragerea trupelor noastre din Europa de Est, distrugerea Zidului Berlinului, distrugerea aproape în totalitate a complexului militar industrial național și așa mai departe, și, în prezent, NATO se aproapie până la granițele țării mele.

- Advertisement -

Dar nu despre asta vreau să vorbesc. Este prea evident nu doar pentru mine, dar și pentru voi, și, prin urmare, tot ceea ce faceți este continuarea cu consecvență a minciunii universale și a expansiunii nord-atlantice. Eu despre altceva vreau să vorbesc.

Voi, care vă considerați o societate democratică civilizată, impuneți sancțiuni unui om care, în țara sa, în patria sa, își spune propriul punct de vedere adresându-se poporului său în limba sa.

De 11 ani îmi prezint, pe postul de televiziune Rossia-24, emisiunea „Besogon” (cel care îi alungă pe demonii -n.r.)  și de 11 ani nu mi-am schimbat punctul de vedere în nici una dintre chestiunile cheie pe care le-am ridicat. Numai anul trecut, 229 de milioane de telespectatori au urmărit 16 emisiuni.

Oare chiar nu înțelegeți că numai această singură cifră confirmă faptul că ceea am discutat în emisiunile mele îi îngrijorează pe majoritatea oamenilor care trăiesc în Rusia.

Fără să înțelegeți ce spuneți, mă declarați propagandist al Kremlinului. Pentru cunoștința dumneavostră generală, în caz că vă întrebați: eu nu primesc nici un sfanț nici de la postul de televiziune, nici de la stat și fac emisiunile pe cheltuiala mea. Mai mult chiar, pentru „acuratețea experimentului”, programul meu nu este întrerupt de reclame, care, credeți-mă, la un număr atât de mare de vizualizări ar fi putut deveni pentru mine o sursă serioasă de venit. Emisiunea mea nu este cenzurată de nimeni. De luni, emisiunea mea intră în progam pentru vineri dimineață, iar postul de televiziune pirmește ”Bosonog”-ul nostru joi seară târziu, fără să știe nimic altceva decât titlul și, prin umare, nimeni nu poate influența conținutul.

Pot să presupun că atitudinea dumneavoastră față de mine s-a format exact după ce ați urmărit emisiunile mele și tocmai pentru că, prin veridicitate și independență, îi ajută pe oamenii să să afle adevărul.

Nu ascund, acest lucru mă bucură.

Dar dacă este așa, era imposibil să nu fi auzit și să nu fi văzut de câte ori, în cadrul emisiunii ”Besonog”, am îndemnat ca în voi să se trezească simțul adevărului și am propus să priviți cu ochii larg deschiși la copiii din Donbass uciși de regimul de la Kiev, la oamenii arși de vii în Casa Sindicatelor din Odessa, la militarii executați, la torturile și umilințele la care a fost supusă o populație pașnică – la tot ce a rezultat din politica dumneavoastră mincinoasă și din trădarea Acordurilor de la Minsk semnate și de voi.

Mi-ați impus sancțiuni inclusiv pentru că am susținut o declarație, chipurile, falsă a Kremlinului despre arme biologice. Dar de ce nu o sancționați și pe doamna Nuland, care a recunoscut public existența laboratoarelor biologice în Ucraina, lucru dovedit de filmările și documentele pe care le-am prezentat în emisiunea noastră.

Voi definiți reunificarea Crimeii cu Rusia drept anexare și nu vreți să acceptați faptul că, după lovitura de stat fascistă cu tentativa de asasinare a președintelui Ianukovici, se pregătea și ar fi avut loc o baie de sânge în Crimeea, nu vreți să credeți și să recunoașteți că peste 90% dintre locuitorii Crimeii au votat, fără nici un foc de armă și violențe, pentru revenirea în cadrul Federației Ruse.

Negați afirmația noastră despre nazismul trezit în Ucraina și acceptați cu supușenie demolarea monumentelor soldaților sovietici care au distrus Reich-ul german, și redenumirea străzilor care poartă numele marilor scriitori, dându-le numele lui Bandera, Șuhevici și ale altor complici ai lui Hitler, care numai pentru masacrul de la Volînia, unde au fost uciși bătrâni, femei și copii, trebuie blestemați pe vecie.

Nu vreau să insist asupra tuturor acestor fapte, pentru că ați văzut totul în emisiunile mele, altfel nu m-ați fi sancționat. Dar misiunea voastră înseamnă exact a nu vedea nimic din toate acestea. Dar cel mai important lucru – să nu permiți să vadă și alții acest lucru – celor care încă nu au fost orbiți de propaganda voastră și care nu îndeplinesc sarcinile pe care vi le-a stabilit Washingtonul.

Acest adevăr vă sperie deja măcar pentru că, în perioada 1 – 8 ianuarie anul curent, emisiunea noastră a fost urmărită de 53 de milioane de oameni. Iar asta înseamnă, luată la un loc, populația câtorva dintre statele UE care mi-au impus mie sancțiuni.

Trăgând o concluzie a acestei scrisori, vreau să vă mulțumesc pentru recunoașterea activității mele, deoarece altfel decât recunoaștere nu-mi pot explica frica dumneavoastră de un adevăr, care, mai devreme sau mai târziu, va ieși la iveală în fața unui tribunal internațional din partea acelor țări și națiuni care astăzi așteaptă victoria noastră, dar nu au nici puterea, nici posibilitățile de a spune acest lucru deschis. Dar uitați că, pe lângă Nord-Vest, mai există și Sud-Est, dar și Africa și America Latină.

Adormită de viața ei confortabilă sub umbrela nucleară americană, Europa civilizată, care nu l-a auzit o dată pe Gaddafi și l-a ucis, se va trezi cu sutele de milioane de ochi ai oamenilor simpli, care se vor scutura din amorțeală și vă vor spune „nu„ – tare și răspicat, așa cum vă spune astăzi președintele nostru, singurul dintre liderii mondiali care s-a pus în calea tsunami-ului distructiv al ipocriziei voastre. Dar împreună cu el vă spune ”nu” și majoritatea covârșitoare a popoarelor vastei noastre Rusii.

Înțeleg perfect că puțini dintre cei cărora le este adresată scrisoare mea vor auzi de ea, dar mult mai important pentru mine a fost să o scriu.

Auziți „nu”-ul nostru cât încă mai aveți timp.

Nikita Mihalkov

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img