REFORMA BOR ANUNȚATĂ DE FLUX 24: Patriarhul Daniel le cere preoților să activeze pe facebook și twitter

0

În urmă cu câteva săptămâni, FLUX 24 anunță că Patriarhul Daniel are un plan de reformare al Bisericii Ortodoxe.  „Biserica noastra are datoria de a intra in retelele de socializare, pentru intalnirea cu omul de astazi”, sună indemnul patriarhului Daniel catre preoti făcut duminică, transmite Pro Tv.

CITIȚI ȘI: Patriarhul Daniel anunță o reformă din temelii a Bisericii Ortodoxe

Acestia sunt nevoiti mai nou sa-si faca pagini de Facebook si conturi de Twitter pentru a raspandi mai usor cuvantul credintei. Patriarhul avertizeaza, ce-i drept, ca internetul ascunde numeroase capcane, de la furtul de identitate, cu care se confrunta insusi inaltul prelat, la postari care iau numele Domnului in desert, mai spune reportajul Știrilor Pro Tv.

Plecat dintre cei vii de peste un sfert de secol, parintele Arsenie Boca are, pe Facebook, aproape 700 de mii de like- uri. Pagina, evident administrata de un ortodox pasionat din zilele noastre, contine predici video si invataminte despre cum sa-ti faci cruce, folosirea pomelnicelor, de unde sa cumperi mir adevarat si carti de rugaciuni puternice.

Fenomenul Facebook Arsenie Boca demonstreaza ca retelele sociale fac exact ce indica, acum doua milenii, Sfanta Evanghelie dupa Marcu: „Mergeti in toata lumea si propovaduiti!”. Doar ca lumea e astazi la un click distanta si acoperirea e uluitoare, dupa cum spune mesajul patriarhului Daniel:

Biserica noastra are datoria de a intelege modul de functionare al societatii informationale si de a intra in retelele de socializare pentru intalnirea cu omul de astazi.

Seful Bisericii Ortodoxe indeamna insa la precautie:

Retelele de socializare pot contribui la o mai buna cunoastere reciproca a diferitelor traditii si la consolidarea comunitatilor de credinta. Totusi, (utilizarea media digitala) poate aduce si noi provocari sau pericole in privinta pastrarii valorilor.

 

Parintele Florin Danu, de la Parorhia Lada, posteaza imagini de grup ale comunitatii din Videle. In unele apare cu mesajul „dupa sfanta liturghie, caldura mare!„, iar in altele, in scene oficiale, alaturi de mitropoliti si episcopi. Cu doua luni in urma, parintele in tinuta lejera anunta, de pe santier, lumii virtuale: „Azi am turnat placa la centrul social„.

Papa Paul al II-lea a fost primul inalt prelat care a vazut eficienta retelelor sociale, iar exemplul e dus mai departe de Papa Francisc.