spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeReferendumul primarilor albanezi din nordul Kosovo a fost respins categoric de sârbi:...

Referendumul primarilor albanezi din nordul Kosovo a fost respins categoric de sârbi: Doar 253 din cei 45.000 de alegători au votat

-

Un referendum privind demiterea primarilor albanezi din patru localităţi cu populaţie predominant sârbă din nordul Kosovo a eşuat duminică din cauza boicotării sale de către majoritatea sârbă, denunţată de Priştina drept o „presiune din partea Belgradului”, transmite AFP.

Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a denunţat boicotul, pe care l-a pus pe seama „presiunii din partea Belgradului”.”Încă o dată, Serbia a intervenit ilegal în procesul electoral al unei alte ţări”, a criticat ea într-un comunicat de presă.

- Advertisement -

Simptomatică pentru tensiunile ridicate existente între comunităţile din acest teritoriu balcanic, alegerea primarilor albanezi, cu o participare de abia 3% în urmă cu un an, a declanşat violenţe în această regiune majoritar sârbă, susţinută de Belgrad.

Doar 253 din cei 45.000 de alegători au votat la referendumul de duminică, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC) duminică seara. Prin urmare, votul a eşuat din cauza unei participări insuficiente, a declarat preşedintele CEC, Kreshnik Radoniqi. Pentru ca alegerile să fie valabile, rata de participare ar fi trebuit să fie depăşească 50% din alegători.

- Advertisement -

Tensiunile din nordul Kosovo mocnesc de luni de zile, după alegerile locale câştigate de primarii etnici albanezi, ca urmare a boicotului sârbilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img