spot_img
17 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeReferendumul din Marea Britanie - pericol de contagiune în restul UE?

Referendumul din Marea Britanie – pericol de contagiune în restul UE?

-

RELATARE A CORESPONDENTULUI LA LONDRA AL RADIO FRANCE INTERNATIONALE, PETRU CLEJ:

- Reclama -

În timp ce liderii europeni se întâlnesc să dezbată noi puteri pentru Uniunea Europeană în combaterea migrației în masă, au apărut temeri că organizarea de către Regatul Unit a unui referendum de rămânere sau ieșire din UE ar putea tenta și alte state să organizeze un plebscit similar, scrie cotidianul londonez Daily Telegraph. În Marea Britanie referendumul privind apartenența la UE va fi organizat până la sfârșitl li 2017. 

Daily Telegraph pomenește termenul de „contagiune” în articol, cotidianul citând un ministru britanic vorbind sub acoperirea anonimatului care spune: „prietenii noștri europeni ne cred nebuni. Ei urăsc ideea unui referendum și sunt iritați că am insistat asupra acestei idei„.

Printre diplomații din țările membre au apărut temeri că dacă tratatele UE sunt modificate pentru a răspunde cererilor britanice, atunci vor apărea cereri similare și în alte state.

În Danemarca va avea loc în decembrie un referendum privind exceptarea țării de la obligativitatea includerii în justiția europeană și cum la putere este acum o coaliție de dreapta care și-a exprimat sprijinul pentru poziția britanică, există riscul ca euroscepticismul să ajungă dominant în această țară scandinavă.

În Olanda mai mulți bloggeri au reușit să adune cele 300000 de semnături necesare convocării unui referendum privind asocierea dintre UE și Ucraina, care dă speranțe euroscepticilor în perspectiva unor voturi cu caracter mai larg.

Între timp, Partidul Libertății, condus de Geert Wilders, liderul anti-UE și anti-Islam conduce în intențiile de vot din sondaje.

În Polonia, principalul partid de opoziție, aliat al Partidului Conservator condus de premierul David Cameron în Parlamentul European și aflat în fruntea sondajelor de opinie pentru alegerile parlamentare din 25 octombrie, a promis în campanie un referendum privind aderarea la euro, moneda europeană unică la care țara s-a obligat să se alăture odată cu aderarea la UE.

În Finlanda eurodeputatul veteran Paavo Väyrynen a cerut convocarea unui referendum privind rămânerea țării în uniunea monetară, iar în Austria, Partidul Libertății, al treilea ca mărime în parlament și din ce în ce mai popular în sondajele de opinie, susține acum organizarea unui referendum similar celui din Marea Britanie.

În Franța Frontul Național condus de Marine Le Pen conduce în sondajele de opinie privind alegerile regionale de anul viitor, iar lidera FN a lăudat referendumul britanic ca un mod de a pune presiune pentru a obține concesii și a promis un referendum similar, în caz că va ajunge la putere, dacă Franța nu iese din euro și nu recapătă controlul politicii de imigrație.

Azi se vorbește de Grexit, mâine de Brexit și poimâine de Frexit„, a spus cu câtva timp în urmă lidera FN.

Premierul dorește o renegociere a statutului Marii Britanii în Uniunea Europeană, solicitând repatrierea mai multor prerogative de la Bruxelles, după care va fi organizat un referendum până la sfârșitul lui 2017 în care electoratul va trebui să aleagă între rămânerea sau ieșirea din UE.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img