spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 27, 2024
AcasăAnalizeRedactor șef Deutsche Welle: Victoria partidelor mici

Redactor șef Deutsche Welle: Victoria partidelor mici

-

de Manuela Kasper-Claridge, redactor șef Deutsche WELLE, PRELUARE DW

- Reclama -

Dominația conservatorilor și social-democraților aparține trecutului – alegătorii germani s-au pronunțat pentru schimbare. Este o șansă pentru schimbări necesare.

- Advertisement -

Schimbarea este aici. Votul alegătorilor germani este clar: gata cu micile compromisuri ale „marii coaliții”. Temele care contează acum sunt protecția climei, digitalizarea și necesara modernizare a Germaniei. Aceste sarcini majore pot fi rezolvate doar cu ajutorul partidelor mici. Toate variantele posibile de coaliție de guvernare îi includ fie pe ecologiști, fie pe liber-democrați. Fără ei, nu se poate. Și este bine așa. Poate va lua naștere astfel un nou centru liberal.

Mireasa verde și scumpă

- Advertisement -

Creșterea semnificativă a voturilor pentru Verzii ecologiști arată că alegătorii germani iau în serios temerile privind urmările schimbărilor climatice. Cu acest rezultat, ecologiștii vor merge cu încredere la negocierile de formare a viitoarei coaliții de guvernare. Sunt ca o mireasă dorită de toți, care poate să-și impună astfel principalele priorități. Dar Germania este probabil mai puțin pregătită pentru schimbare decât și-ar fi dorit ecologiștii și candidata lor principală Annalena Baerbock. Mai ales atunci când schimbarea înseamnă costuri mai mari – ceea ce se vede de asemenea în rezultatele alegerilor.

FDP, factor de decizie

Și fără FDP este greu de format un guvern. Liberalii germani sunt un fel de frână pentru doleanțele Verzilor ecologiști. Liber-democrații se bazează pe piața liberă, pe digitalizare și reducerea birocrației, vor protecția climei fără majorări de taxe. Cum se pot realiza toate acestea, vom vedea la discuțiile de formare a viitoarei coaliții de guvernare.

CDU/CSU, bună de opoziție

Clară este înfrângerea la urne a CDU/CSU. Chiar dacă s-au pierdut mai puține voturi decât indicau sondajele de opinie, minusul dramatic față de alegerile din 2017 nu poate fi înfrumusețat. Candidatul principal al Uniunii, Armin Laschet, nu i-a putut convinge pe alegători, chiar dacă guvernează cu succes cel mai populat land german, Renania de Nord-Vestfalia. Nici partidul aliat CSU din Bavaria nu stă mai bine, cu cel mai slab rezultat la alegerile generale din 1949 încoace. După 16 ani de guvernare Uniunea este bună de opoziție.

Varianta Jamaica

CDU/CSU va încerca totuși tot ce-i stă în putință pentru a rămâne la guvernare: o așa-numită coaliție Jamaica, alături de ecologiști și liber-democrați, ar fi soluția în acest sens. Este o variantă posibilă, chiar dacă CDU/CSU este doar a doua forță politică a Germaniei. Decisivă va fi capacitatea de formare a unei coaliții majoritare. În istoria politică germană s-a întâmplat deja de trei ori ca partidul cel mai puternic să nu dea cancelarul.

Merkel 2.0

Este o provocare pentru Olaf Scholz, cel căruia i se datorează victoria electorală a SPD. A fost un succes la mustață, dar social-democrații au avut de recuperat foarte mult teren. La începutul campaniei electorale, SPD se plasa foarte prost în sondajele de opinie, chiar la nivelul de 12%. Partidul părea că se află la pământ. Olaf Scholz a reușit să schimbe radical lucrurile. Dar rămâne neclar care sunt obiectivele sale principale. Scholz pare un fel de „Merkel 2.0”. Previzibil, obiectiv, fără mari emoții. Lucruri apreciate se pare de alegători. 

Varianta „semaforului”

Olaf Scholz trebuie să arate acum ce poate. Dacă vrea să fie următorul cancelar federal, atunci trebuie să demareze rapid negocieri cu ecologiștii și liberalii. Scopul său este să formeze o coaliție-semafor: roșu-galben-verde (SPD-FDP-Verzi ecologiști). Lucru deloc ușor, deoarece presupune concesii mari pentru partidele mai mici. Fie la politica de protecția climei, fie la cea fiscală. Iar CDU va încerca același lucru, cu aceiași actori.

Rezultat deschis

Nu se știe cum vor evolua până la urmă lucrurile, dar germanii nu-și mai doresc continuarea politicii Angelei Merkel. Puterea și influența marilor partide – CDU și SPD – au scăzut semnificativ față de vremurile anterioare.

Politica germană va deveni mai colorată. Este o șansă pentru a aborda marile teme care vizează viitorul. Unul prietenos față de climă și digital.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img