Home Analize Rectorul de la Babeș-Bolyai: În România sunt mai multe universități decât licee

Rectorul de la Babeș-Bolyai: În România sunt mai multe universități decât licee

0

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a criticat, luni, anumite aspecte ale învățământului românesc, spunând că astăzi, în România, există mai multe universități decât licee și că felul confuz în care funcționează sistemul de educație îi determină pe tinerii de vârf să aleagă să studieze în străinătate.

‘Se pare că din epoca interbelică încoace, de când ne tot sincronizăm în oarecare măsură cu Europa în chestiunea studiilor universitare, nu am putut, nu am vrut sau nu ne-am priceput să ținem ritmul cel bun și ștacheta foarte sus. Azi, avem aproape mai multe universități decât licee, între care mă refer la cele din urmă, ca să sporim confuzia și mai mult, unele sunt colegii și altele colegii naționale. Cum să traduci ‘national college’ unui străin care te întreabă ce specialitate universitară e acolo, când acestea la noi sunt licee?’, a declarat rectorul Ioan Aurel Pop.

Referindu-se la instituțiile de învățământ superior, rectorul UBB a precizat că există universități de stat care au aproape jumătate din bugete din fonduri private și universități particulare care sunt sprijinite de stat. În același timp, există și universități performante care nu sunt stimulate pentru a-și spori performanțele.

‘Și sunt universități, îmi cer scuze pentru cuvânt, de rușine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de într-ajutorare tovărășească, desuet și păgubos. Ce fel de țară a UE este aceea în care se creează un minister al Cercetării în care nu este cuprins învățământul superior? Unde se face cercetare performantă dacă nu în universități?’, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai.

 

‘A rămâne pasivi înseamnă a condamna școala românească la un marasm mai mare decât cel în care se află acum, iar pentru aceasta nu vom fi iertați de istorie și mai ales nu vom fi iertați de acest popor’, a mai spus rectorul UBB.

 

Ad

Exit mobile version