AcasăDezvaluiriRealizatorul emisiunii în limba română de la televiziunea israeliană, acuzații grave la...

Realizatorul emisiunii în limba română de la televiziunea israeliană, acuzații grave la adresa ambasadorului României

-

Jurnalistul israelian originar din România, Sergiu Klein,  realizatorul unui program comunitar de televiziune în limba română, aduce grave acuzații ambasadorului României în Israel. Klein a făcut dezvăluirile într-o scrisoare adresată directorului Gazetei Românești din Italia, Sorin Cehan.

SCRISOAREA LUI SERGIU KLEIN

Stimate d-le editor general Sorin Cehan,

Vă scrie Sergiu Klein, realizatorul unui program comunitar de televiziune în limba română, pentru a vă aduce la cunoştinţă dvs. şi cititorilor Gazetei Româneşti o stare de lucruri din acest colţ al diasporei române, foarte asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în comunităţile româneşti din UE.

În primul rând, în Israel ne confruntăm cu o d-nă ambasador, Andreea Păstârnac, al cărei profil este asemănător celui al d-nei Dana Constantinescu de la Roma. Românii cu atitudini critice faţă de corupţia şi fenomenele mafiote din România sunt excluşi de la întâlnirile cu oficialii români în vizită în Israel.

La întâlnirea d-lui ministru delegat Angel Tîlvăr cu membri ai comunităţii române din Israel de la 1 mai s-a discutat doar despre „strângerea legăturilor cu ţara de origine”, „promovarea predării limbii române în şcoli”, „promovarea mediului asociativ al comunităţii româneşti din Israel”, etc şi nicidecum despre faptul că d-na ambasador Andreea Păstârnac refuză sistematic invitaţiile Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Israel de a participa la manifestările lor culturale.

D-na ambasador se întâlneşte cu aşa zişi lideri comunitari români din Israel pe care nu i-a ales şi nu i-a numit nimeni dar refuză să se întâlnească cu scriitorii care de 4 decenii continuă în Israel creaţia literară în limba română, tradiţiile culturale româneşti şi care au înfiinţat o editură în limba română pentru a populariza creaţia literară şi cartea românească.

Ca şi d-na Constantinescu şi mai recent d-l Ion Jinga, d-na Păstârnac îi selecţionează riguros pe jurnaliştii de limbă română care participă la manifestările Ambasadei României la Tel Aviv.

La data de 4 mai, la Universitatea Ebraică de la Ierusalim a fost sărbătorită Ziua Europei la care Ambasada României şi ICR au participat cu un stand comun. D-na Păstârnac nu m-a putut împiedica să întru în universitate dar un membru al Ambasadei României mi-a şoptit discret că prezenţa mea este nedorită la un panel de dezbatere la care a participat d-na ambasador.

La data de 29 octombrie 2014, Ambasada României a organizat o lansare de carte la care a participat eurodeputatul Victor Boştinaru. Am telefonat la ambasadă pentru a afla ora lansării de carte dar mi s-a spus că nu sunt invitat.

Aceste represalii sunt rezultatul reportajelor cu caracter critic transmise la televiziunea comunitară despre situaţia catastrofală de la Consulatul României la Tel Aviv unde cetăţenii români stau la coadă ca pe vremea lui Ceauşescu pentru a obţine un simplu formular, 80% dintre vizitatori nu au scaune pentru a lua loc fiind nevoiţi să se aşeze pe podea şi nu dispun nici măcar de mese pe care să completeze formularele.

Totdată, la data de 16 noiembrie cu ocazia celei de-a doua runde a alegerilor prezidenţiale din România, pe faţada Ambasadei României la Tel Aviv fuseseră atârnate rufe la uscat, fapt filmat de o echipă de reporteri ai Canalului 10 al TV israeliene care veniseră să-mi ia un interviu, şi remarcat de toţi israelienii care treceau prin faţa clădirii ambasadei.

Toate sesizările trimise d-lui ministru Bogdan Aurescu au primit răspuns dar nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru remedierea situaţiei. În consecinţă, propun ca d-na ambasador Păstârnac să fie inclusă pe lista „ambasadorilor rusinii” şi să-mi permiteţi să vă aduc la cunoştinţă, din când în când, şi alte minuni de la Ambasada şi Consulatul României din Ţara Sfântă.

Cu deosebită stimă,
Sergiu Klein, Ierusalim

- Advertisment -

Must Read

VIDEO/Norvegia are clip cu Moș Crăciun gay

0
Clip publicitar șocant al Poștei norvegiene. Clipul publicitar realizat de „Posten” stârnește numeroase discuții. Pentru că noua reclamă îl arată pe Moș Crăciun care...