spot_img
16.8 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăhighlightElena Udrea, Alina Bica, Dorin și Alin Cocoș nu vor mai sta...

Elena Udrea, Alina Bica, Dorin și Alin Cocoș nu vor mai sta în arest la domiciliu

-

Cei arestați în acest moment la domiciliu vor fi liberi după ce CCR va publica în Monitorul Oficial motivarea hotărârii de joi privind neconstituționalitatea arestului la domiciliu. Avocata Elenina Nicuț a făcut această precizare pentru FLUX 24.

- Reclama -

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis joi că dispozițiile art. 222 din Codul de procedură penală privind durata arestului la domiciliu sunt neconstituționale.

Măsura se va aplica Elenei Udrea, Alinei Bica, lui Alin și Dorin Cocoș și tuturor celorlalți arestați la domiciliu.  Dar redactarea motivării ar putea întârzia câteva săptămâni, a precizat avocata Nicuț.

Constatarea neconstitutionalitatii unei dispozitii legale are drept consecinta lipsirea acesteia de orice eficienta juridica, a precizat avocata pentru FLUX 24.

O soluție ar fi, a spus Elenina Nicuț, ca Parlamentul să adopte rapid o variantă constituțională pentru arestul la domiciliu, dar acest lucru nu pare posibil în acest moment.

DECIZIA CCR:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

1. Cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.222 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa în cuprinsul acestui articol termenul şi durata maximă a măsurii preventive a arestului la domiciliu luate în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă, sunt încălcate dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.23 – libertatea individuală, art.25 – libera circulaţie, art.26 – viaţa intimă, familială şi privată, art.39 – libertatea întrunirilor, art.41 – munca şi protecţia socială a muncii şi, respectiv în art. 53 – restrângerea exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img