REACTIA GRECIEI LA ANUNTUL EUROGRUPULUI: Ei vor pierde/ UPDATE: Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a sugerat ca Banca Centrală Europeană (BCE) să verse direct către Fondul Monetar Internațional (FMI) 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar acoperi suma datorată de Grecia instituției pe 30 iunie și ar evita intrarea țării în incapacitate de plată

0
601
epa04626055 Gree Prime Minister Alexis Tsipras (R) talks with Finance Minister Yanis Varoyfakis (L) during a vote for the new Greek President of Republic at the parliament in Athens, Greece, 18 February 2015. Prime Minister Alexis Tsipras, on 17 February, nominated former New Democracy minister Prokopis Pavlopoulos for presidential candidate. New Democracy and Independent Greeks said that they will support Pavlopoulos' candidacy. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Referendumul pe subiectul condițiilor avansate de creditorii Greciei ‘se va ține, indiferent de decizia Eurogrupului, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, în cadrul unei convorbiri telefonice avute sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande, a indicat o sursă guvernamentală citată de AFP.

yanis_varoufakis_smallerUPDATE, 22.00: Ministrul grec de finanțe, Yanis , a sugerat sâmbătă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să verse direct către Fondul Monetar Internațional (FMI) 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar acoperi suma datorată de Grecia instituției pe 30 iunie și ar evita intrarea țării în incapacitate de plată, relatează AFP.

greece_2285443bRefuzul Eurogrupului de a prelungi programul de asistență financiară după 30 iunie, data la care acesta expiră, riscă să aducă un prejudiciu ‘permanent’ zonei euro, a afirmat sâmbătă la Bruxelles ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis.

‘Refuzul de a prelungi programul (de asistență) va afecta cu siguranță credibilitatea Eurogrupului ca uniune democratică și mă tem ca prejudiciul să nu fie permanent’, a declarat ministrul grec, citat de AFP.

Greece_2296452bYanis Varoufakis a adăugat că Grecia ‘continuă să facă eforturi pentru a se ajunge la un acord până marți’, data la care țara riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu încheie o înțelegere cu creditorii săi.

Dacă se ajunge la un astfel de acord, ‘noi vom spune poporului grec să voteze Da’ la referendumul pe care Atena a decis să-l organizeze la începutul lunii iulie, a mai declarat ministrul, la puțin timp după ce miniștrii de finanțe din zona euro au luat act de ruperea negocierilor, cauzată, în opinia lor, de partea greacă.

Premierul Alexis Tsipras a anunțat vineri seara organizarea, la 5 iulie, a unui referendum în legătură cu acceptarea sau nu a condițiilor puse de creditorii Greciei (UE, BCE, FMI), condiții pe care el le-a calificat drept ‘umilitoare’.