Home Analize Războiul din Ucraina duce la cer prețul construcțiilor

Războiul din Ucraina duce la cer prețul construcțiilor

0

Scumpirea accelerată a materialelor de construcții, accentuată de războiul din Ucraina, țară care exporta cantități importante de oțel-beton, are ca finalitate oprirea investițiilor, consideră Adriana Iftime, directorul general al Federației Patronatului Societăților din Construcții (FPSC), care mai avertizează că unele materiale produse în România au devenit prea scumpe pentru contractele publice din țară.

„Vom fi foarte afectați de scumpirile la materialele de construcții, iar finalitatea va fi oprirea procesului investițional. Un lucru extraordinar de grav. Anul trecut, cu ajutorul Ministerului Dezvoltării, am lucrat la Ordonanța de Guvern 15, prin care o parte din aceste costuri pentru lucrările publice au fost preluate. Statul a acceptat această majorare a contractelor cu 12-14%, chiar dacă majorările în contracte au fost de peste 20%. Media de creștere a prețurilor în 2021 a fost de 40%, însă au fost materiale, precum oțelul-beton sau materialele fabricate din plastic, a căror prețuri s-au dublat“, a spus, la PROFIT NEWS TV, Adriana Iftime. 

România importa din Ucraina o cantitate însemnată de materiale de construcții. De altfel, importăm circa 70% din materialele de construcții folosite pe șantiere, iar cele fabricate în România folosesc materie primă tot de import, ceea ce înseamnă că se va construi tot mai scump. „Producătorii din România care lucrează cu materie primă din străinătate, care s-a scumpit, produc mai scump, iar constructorii sunt obligați să se încadreze în niște limite de preț și, în condițiile în care nu reușesc acest lucru, producătorii își vând materialele în străinătate și nu mai găsim materiale în piață, pentru că au devenit prea scumpe pentru contractele din țară. Am avut momente în care nu s-a găsit polistiren“, adaugă Iftime. 

Ad

Exit mobile version