Home Analize Războiul declarațiilor Turcia-Franța în Libia

Războiul declarațiilor Turcia-Franța în Libia

0

Turcia a acuzat marţi Franţa că are în Libia o abordare ”distructivă” şi că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară sfâşiată de un război civil ce durează din anul 2011, relatează AFP conform Agerpres.

Reacţia Ankarei vine la o zi după o ieşire virulentă a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a acuzat Turcia că are o ”responsabilitate istorică şi criminală” în conflictul libian.

”Franţa, pe care Macron o conduce, sau mai degrabă pe care nu reuşeşte să o conducă în acest moment, nu se află (în Libia) decât pentru a-şi urmări interesele cu o mentalitate distructivă”, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

”Pe de o parte, NATO consideră Rusia o ameninţare. Dar pe de altă parte, Franţa, membră a NATO, să străduie să consolideze prezenţa Rusiei” în Libia, a mai spus el în timpul unei conferinţe de presă la Ankara.

Schimburile de replici între Paris şi Ankara marchează o amplificare a tensiunilor între cele două capitale, aliate în cadrul NATO, dar care în conflictul libian au poziţii opuse.

Turcia susţine militar Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, în faţa forţelor disidente ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei. Acesta din urmă este sprijinit în principal de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite. Conform mai multor analişti, Franţa de asemenea l-a susţinut pe Haftar, deşi Parisul neagă.

În pofida intereselor divergente ale Turciei şi Rusiei în Libia, Ankara şi Moscova încearcă împreună să obţină o încetare a focului, potrivit ministrului Cavusoglu.

După ce cu câteva săptămâni în urmă se părea că trupele lui Khalifa Haftar erau aproape de victoria militară în ofensiva lor pentru cucerirea capitalei Tripoli, între timp situaţia pe teren s-a schimbat în favoarea trupelor GNA, ca urmare a ajutorului militar oferit de Turcia.

Cu sprijinul dronelor turceşti, trupele GNA ameninţă acum să cucerească Sirta, un punct strategic către est, ceea ce însă ar fi o ”linie roşie” pentru Egipt, care ameninţă cu intervenţia militară.

Ad

Exit mobile version