Home Analize Războiul cipurilor între China și SUA/ Beijing: Veți provoca haos și vă...

Războiul cipurilor între China și SUA/ Beijing: Veți provoca haos și vă va costa

0

Senatul SUA a aprobat recent cu 64 la 34 voturi o măsură procedurală privind promovarea în continuare a proiectului de lege „CHIPS act” ca să fie votat în Congresul SUA. Potrivit unor relatări, proiectul de lege include peste 50 miliarde USD subvenţii pentru producătorii americani de semiconductori. Totodată, companiilor subvenţionate le vor fi impuse restricţii la investiţiile în China. Secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat public că proiectul de lege este menit să „creeze în SUA, dar nu în China, mai multe investiţii în sectorul semiconductorilor”, iar această „bară de protecţie” va ajuta la „încetinirea ritmului de investiţii în China”, transmite Radio China.

CE SUSȚINE RADIO CHINA:

Datele statistice arată că în 1990, Statele Unite au produs aproape 40% din cipurile din lume, iar în prezent, cifra a scăzut chiar până la 12%. În ultimii doi ani, lipsa de cipuri a dus la suspendarea producţiei în mai multe fabrici auto din SUA şi a determinat creşterea drastică a prețurilor la unele produse electronice. Cum poate fi rezolvată această problemă? Modul corect este să fie respectate legile pieței, în loc să fie forţate companiile de semiconductori să aleagă între China şi SUA.

Industria cipurilor este una extrem de globalizată care necesită diviziunea muncii și cooperarea între țări. Formarea și dezvoltarea lanțului global de producţie şi aprovizionare a cipurilor este rezultatul efectului comun al legilor pieței și al alegerilor companiilor de semiconductori. Conform statisticilor, producția unor cipuri avansate implică peste 1.000 de procese și necesită peste 70 de colaborări transfrontaliere ca să fie finalizată. Politicienii americani promovează în mod deliberat „decuplarea lanțului”, fapt care încalcă în mod evident legile pieței și subminează stabilitatea lanțului industrial global. Aceştia încearcă să stopeze dezvoltarea industriei semiconductoare din China prin adoptarea de diverse măsuri. Recent, SUA a exercitat presiuni asupra Olandei, ca firma olandeză ASML să nu vândă mașini de litografie cu ultraviolete extreme Chinei şi a cerut Coreei de Sud să răspundă până la sfârşitul lunii august dacă va adera la alianţa „Chip 4”, condusă de SUA. Intenţiile Washingtonului de împiedicare a dezvoltării Chinei sunt ştiute de toată lumea.

Însă, intervențiile politice nu pot schimba legile pieţei, iar „decuplarea tehnico-ştiinţifică” nu va împiedica dezvoltarea Chinei. Potrivit Asociației industriei de semiconductori din China, volumul total al vânzărilor fabricilor de semiconductori din China a depăşit anul trecut un trilion de yuani, cu o creştere 18% faţă de anul precedent.

Casa Albă încearcă ca „CHIPS act” să fie aprobat de Congres în august. Dacă SUA va promova cu forţa transferul industrial şi decuplarea tehnico-ştiinţifică, va duce inevitabil la haos în diviziunea muncii pe plan global, va agrava deficitul de aprovizionare cu cipuri și va crește problemele cu care se confruntă SUA însăşi. Politicienii americani ar trebui să facă mai multe lucruri care să ajute la menținerea stabilității lanțului global de producţie şi aprovizionare.

Ad

Exit mobile version