Home Analize Război la Institutul Nuclear de la Măgurele

Război la Institutul Nuclear de la Măgurele

0

90 de cercetători de la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Măgurele cer demiterea de urgență a conducerii institutului, respectiv a directorului general Nicolae-Victor Zamfir, pe care îl acuză de management defectuos. Cercetătorii susțin că le sunt blocate proiectele și cer reintroducerea cercetării de la Măgurele în comunitatea științifică europeană. Situația de la Măgurele este analizată astăzi și la Ministerul Educatiei.

Președintele Federației Sindicale Hermes din învățământ superior și cercetare științifică, George Epurescu, a explicat la RFI:

George Epurescu: În momentul în care cercetătorii au luat atitudine împotriva managementului defectuos au început răzbunările. Președintele consiliului științific a fost vizat în primul rând. Atacurile împotriva lui au început de câteva luni. 

Au culminat cu o comisie de disciplină. Numai că acest cercetător este și responsabil de securitatea radiologică în departamentul de fizică nucleară. Cercetările împotriva responsabililor de securitate nucleară din toate departamentele se pot face numai de către CNCAN, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare. Nu au ținut cont nici domnul Zamfir, nici acoliții dumnealui, care fac parte din această comisie și președintele consiliului științific este cercetat de o comisie formată din economistul șef, o doamnă de la personal, juridic și câțiva cercetători agreați. 

Directorul adjunct este președintele comisiei. Mai mult decât atât, au angajat o firmă de avocatură care să vină în sprijinul institutului la comisia de disciplină. Se încearcă eliminarea prin concediere a acestor cercetători care au ecou în rândul celorlalți și sunt niște lideri pentru comunitatea științifică din IFIN.



Reporter: De ce ar vrea cineva să renunțe la niște oameni pe care nu îi găsești totuși pe toate drumurile. Nu formezi ușor niște specialiști în domeniul nuclear. Cum se explică?

G.E: Nu-i mai interesează să aibă rezultate. Noi, în cercetare, în ziua de astăzi, cel mai mult vindem imagini ale unor așa zise rezultate. 

Le coafăm și amplificăm niște pseudo rezultate, care, de fapt, sunt niște semi minciunele vândute publicului și inclusiv autorităților, doar pentru a acoperi încasarea unor bani din bugetul public cu pseudo rezultate. Iar cercetătorii importanți, care au început să ia atitudine de ceva vreme, imediat sunt sancționați, marginalizați. 

Au fost și destituiri din funcții. Practic totul este la cheremul acestui grup condus de directorul general. Nu se pot forma cercetători peste noapte. Durează. Oamenii aștia sunt cu stagii în străinătate. Au foarte multă experiență și  colaborări internaționale. 

Distrugerea de către Nicolae Zamfir a unor colaborări prin acest embargo impus de Franța și sabotarea acelor experimente de la Grenoble au declanșat, în fapt, nemulțumirile cercetătorilor. Este un șir de disfuncționalități. Iar dacă cineva a căzut în dizgrația directorului general nu mai poate să muncească. 

Dacă ai nevoie de un șurub, de ceva să cumperi ca să schimbi la instalația ta, nu ți  se mai semnează acele referate de necesitate. Stau cu lunile așteptând. Imediat ai trecut în această formă de constrângere și hărțuire prin nesemnarea unui document de care tu ai nevoie. Asta se întâmplă în acest moment în IFIN. 

Se pare că domnul Zamfir nu dă înapoi deloc și continuă aceste comisii de disciplină ilegale. Nu se poate ca un responsabil de securitate nucleară să fie chemat în fața unei comisii de disciplină formată din economiști, din personal din resurse umane și juridic.

 

Rep: Cu ce ar schimba faptul că s-ar schimba conducerea Institutului?

G.E: Găsim o comunitate științifică mult mai unită și dispusă să se implice în acest moment în salvarea IFIN, în reașezarea lui și în reintroducerea lui în comunitatea științifică europeană. 

Rep: Comunitatea științifică EUROPEANĂ e cheia aici? 

G.E: În acest spațiu al cercetării europene IFIN nu își mai găsește parteneri în cea mai mare parte. Franța a spus foarte clar nu, așa cum reiese din documente. 



Rep: Vă întreb de comunitatea europeană pentru că am văzut la un moment dat că un punct cheie a fost momentul în care Italia a pierdut în detrimentul Statelor Unite. Din momentul acela mi s-a părut mie că europenii s-au retras. În ce măsură miza este în cu cine mergi mai departe, europeni, americani?



G.E: Noi suntem în Europa în primul rând. Bineînțeles că există colaborări și cu Statele Unite. Însă, aceste contracte economice semnate cu acest concern Eurogama încă nu se cunosc în detaliu pentru a estima gradul de vinovăție al fiecăruia. 

Dar, noi să începem să acuzăm state precum Franța, Italia, Cehia , Ungaria, Germania de conspirații este o nebunie. Franța a fost principala țară care a susținut amplasarea acestei infrastructuri în România. 



Franța a făcut eforturi foarte mari pentru amplasarea acestei infrastructuri în România. Și acum spunem că francezii vor să ne dea afară din consorții. Este o nebunie. Totuși, suntem într-un domeniu în care nu putem invoca teoria conspirației. 



Atunci când ai un eșec managerial de .o asemenea amploare, 90 de cercetători semnează o scrisoare și o transmit doamnei Anisie pentru demitere, nu se mai poate cerceta în IFIN în acest moment. Nu se mai poate face cercetare din cauza acestui management. Blocarea proiectelor, atmosfera de teroare indusă în rândul salariaților, dacă deschizi gura se inventează o comisie de disciplină ca să fii executat, asta nu este o atmosferă de cercetare. 

Există noțiunea și principiul libertății de cercetare. Managementul trebuie să vină în ajutorul cercetătorilor. Ați văzut cumva vreun oficial român venind la marele laser în IFIN să se întâlnească vreodată cu consiliul științific? Nu, ei s-au dus doar cu directorul. Este one man show. Aceste institute naționale s-au transformat în niștre redute ale unor persoane și grupul lor care controlează tot ce înseamnă institut.

Au transformat directorii de institut național în stăpâni pe bani publici cu un buget care se realimentează anual și nimeni nu răspunde pentru pierderile provocate. 

Avem un contract de 30 de milioane de euro semnat de domnul Zamfir cu firma Tales pentru mentenanță pe trei ani. 30 de milioane este jumătate din contractul cu laserele. Nu a avut aprobarea consiliului de administrație așa cum cere legea. 

Am văzut acum atitudinea președintelui și vicepreședintelui Academiei Române. Dincolo de teoria conspirației ei spun că am arătat ce înseamnă managementul românesc în cercetare. Mulțumim că ne-ați arătat ce înseamnă managementul românesc în cercetare. Este la fel ca managementul în toate instituțiile de stat. Punem oameni incapabili, le construim o imagine strălucitoare, iar înăuntru se stă efectiv cu piciorul pe grumazul cercetătorilor. Cine deschide gura este executat.”

RFI România a solicitat un punct de vedere și conducerii Institutului. În momentul in care il vom primi vi-l vom prezenta.Presedintele Federației Sindicale Hermes din învățământ superior și cercetare științifică, George Epurescu , intervievat de Andreea Orosz.

Ad

Exit mobile version