Război între Italia și Comisia Europeană

0
497

„Italia merită respect” și „nu se lasă intimidată”, a răspuns premierul italian, Matteo Renzi, la criticile formulate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, subliniind că flexibilitatea bugetară a fost acceptată în UE la insistențele Romei, relatează AFP conform Agerpres.

„Bruxellesul a introdus flexibilitatea după ce Italia a cerut acest lucru foarte, foarte insistent”, a declarat Matteo Renzi într-un interviu acordat canalului de televiziune privat TG5, explicând că a solicitat o politică europeană care „să se gândească puțin mai mult la locuri de muncă și mai puțin la austeritate și regulile de fier ale bugetului”.

„Nu am atacat Comisia, dar cerem ca Italia să fie respectată. Nu ne putem lăsa intimidați (…) Am onoarea de a conduce o țară mare care dă mulți bani Bruxellesului”, a continuat șeful guvernului italian.

„Dacă cineva regretă epoca în care, de la Bruxelles, se putea dicta linia de conduită a Romei, telecomanda Roma, a trecut acel timp. Vremea în care Italia trebuia să își facă temele acasă s-a încheiat, am făcut reforme și cerem respect din partea tuturor. Epoca în care Italia mergea cu căciula în mână la Bruxelles nu mai există”, a adăugat Matteo Renzi vizibil nervos.

Citat de mass-media italiene, Jean-Claude Juncker a afirmat în cursul zilei la Bruxelles că nu înțelege de ce Matteo Renzi a criticat Comisia. „Flexibilitatea, eu am introdus-o, și nu el. Cred că premierul italian, pe care îl respect mult, greșește când critică Comisia la fiecare colț de stradă’, a declarat el.

„Italia nu ar trebui să critice prea mult Comisia, accept criticile, dar nu pe cele care nejustificate”, a mai spus Jean-Claude Juncker.