Investițiile publice fără precedent asumate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu au dus România în topul european al creșterii economice și la o valoare fără precedent a Produsului Intern Brut (PIB). Iar avansul economiei s-a concretizat într-o creștere a afacerilor firmelor și nevoia de a face noi angajări.
Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că rata șomajului este pe un trend constant descrescător și a ajuns la 3,10%, valoare în scădere față de luna anterioară.
Potrivit ANOFM, numărul total de şomeri la finele lunii aprilie 2024 a fost de 249.534 de persoane, dintre care 51.943 au fost şomeri indemnizaţi şi 197.591 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 2.921 de persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi s-a redus cu 133 de persoane faţă de luna precedentă.
Ce măsuri ale PSD țin șomajul la valori scăzute
Creșterea numărului de angajări este un efect direct al politicilor economice și sociale inițiate de PSD și implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu care au drept obiectiv creșterea economiei, protecția socială și incluziunea.
Un alt factor important al reducerii șomajului este creșterea valorii salariului minim, o măsură menită să-i protejeze pe cei cu venituri mici, dar care are efecte în cascadă pentru toate categoriile de salariați. Salariul minim este în prezent 3.300 de lei și, la inițiativa Premierului Marcel Ciolacu, se va majora de la 1 iulie 2024 până la 3.700 de lei.
Această majorare vine pentru a crea premisele necesare introducerii mecanismului de majorare automată a salariilor prin implementarea salariului minim european, obiectiv pe care PSD și-a asumat că-l va atinge până la finalul anului. Astfel se asigură salarii decente încă din prima zi de muncă, chiar și pentru cei fără nicio calificare, o categorie cu o pondere importantă în rândul celor fără loc de muncă, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar reprezentând 31,34% din totalul persoanelor înregistrate în evidenţele ANOFM.
O priritate social-democrată, includerea tinerilor în piața muncii
Scăderea ratei șomajului este și un efect al programelor PSD în domeniul incluziunii. De la 1 martie, prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12, s-a majorat de la 1.794 lei la 1.980 lei.
De asemenea, a crescut și subvenţia acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat, de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei. Iar stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor a urcat, pentru fiecare persoană încadrată, de la 299 de lei la 330 de lei.