spot_img
2.7 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăAnalizeRareș Bogdan: Solicitarea Rusiei de a-i fi plătit în ruble gazul livrat în...

Rareș Bogdan: Solicitarea Rusiei de a-i fi plătit în ruble gazul livrat în Europa e pur și simplu „o declarație în bătaie de joc” 

-

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat luni, pentru B1 TV, că solicitarea Rusiei de a-i fi plătit în ruble gazul livrat în Europa e pur și simplu „o declarație în bătaie de joc” și o cerere care nu poate fi acceptată.

- Reclama -

Bogdan a precizat că România nu depinde de gazul rusesc și-l poate întrerupe oricând, problema fiind la alte state europene, care sunt într-o situație opusă. Liderii UE caută soluții. Liberalul a vorbit și despre ce poate face România pentru a-și diversifica sursele de energie.

- Advertisement -

Decarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

„Situația trebuie privită prin ochii Europei, dar și prin ochii României. Situația României e specială și mai bună decât a multor altor state europene. Practic, România e în topul celor mai puțin dependente țări de gazul rusesc, de energie venită din afara țării. Media noastră e de 9%, în vârf am avut 22%. Am avut o singură zi în ianuarie..Practic, oricând România poate opri complet de a primi gaz prin cele două magistrale prin care primește azi gaz din Rusia. Pentru că poate folosi gazul înmagazinat în depozitele Romgaz.Nu aceeași situație e în cazul industriei germane, unde 48% e dependența, în cazul industriei din nordul Italiei, unde e de 42%, sau în cazul Ungariei, unde e de peste 80%. (…)Deci România stă mult mai bine, dar dacă ne uităm la economia europeană, ea va fi afectuată. Spre deosebire de Franța sau Olanda, unde dependența e extrem, extrem de redusă și la energie, și la gaz. Se caută soluții”, a declarat Rareș Bogdan, pentru B1 TV.

- Advertisement -

Acesta a mai precizat că România ar urma să se aprovizioneze, dacă e cazul, din Qatar și Azerbaidjan, și ar urma să furnizeze pe magistralele care o traversează gaz lichefiat pentru Europa Centrală.

„Pe platoul Mării Negre, Romgaz e în plină procedură de achiziție de la Exon a exploatărilor, unde s-a investit un miliard de euro, urmând ca Rmânia, Romgaz, să ia un împrumut de două miliarde, pentru a investi. Capacitatea va fi gata în doi ani jumate – trei.Avem șansa să continuăm exploatarea pe pungile de gaz existente în zona Buzău, pe falia Buzău până în Prahova și să continuăm exploatările de gaz din zona Isaccea – Tulcea. Suntem obligați să facem acest lucru.Și să mărim investițiile în energie verde”, a mai precizat liderul liberal Rareș Bogdan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img