Home Analize Rareș Bogdan despre criza transnistreană: Putem să ne trezim cu curentul complet...

Rareș Bogdan despre criza transnistreană: Putem să ne trezim cu curentul complet tăiat pe teritoriul moldovean

0

Dacă situația din Transnistria se complică, curentul electric de pe teritoriul moldovean ar putea fi tăiat complet, în condițiile în care cele patru mari centrale ale Republicii Moldova se află în stânga Nistrului, a explicat eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, miercuri, la Știrile B1 TV.

Întrebat cât de complicată va fi misiunea României pentru a fi principalul hub de stabilitate și securitate din regiune, având în vedere situația din Transnistria, liberalul a afirmat: „După cum știți, România, pe lângă situația românilor din nordul Bucovinei, din zona Cernăuțiului, are o situație specială legată de Transnistria, teritoriu aparținând Republicii Moldova, țară-soră cu cetățeni români pe teritoriul ei, ruptă printr-un pact samavolnic din teritoriul național. Vă dați seama că situația de astăzi cu provocările care se întâmplă în ultimele patru zile la Tiraspol sunt menite să îngrijoreze și mai mult Guvernul de la București”.

„Noi atragem atenția și semnalăm toate aceste lucruri și dorința de suveranitate și de independență, de integritate teritorială a Republicii Moldova către autoritățile de la Bruxelles și Strasbourg, către marile regimuri democratice occidentale, pentru că situația cu provocările de la Tiraspol e una extrem de complicată, deoarece Republica Moldova are cele patru mari centrale electrice pe teritoriul așa-zis transnistrean, deci de dincolo de Nistru, deci în momentul în care lucrurile s-ar complica acolo putem să ne trezim cu curentul complet tăiat pe teritoriul moldovean”, a continuat Rareș Bogdan.

El a vorbit și despre importanța gazoductului Iași-Ungheni în actualul context.

„Două dintre cele patru magistrale care aduc gaz în Republica Moldova vin de pe teritoriul controlat de către așa-zisul regim de la Tiraspol, deci de dincolo de Nistru, statul moldovean primind restul gazului doar printr-un gazoduct care vine din Ucraina, dintr-o zonă controlată astăzi de forțele Federației Ruse, și din gazoductul Iași-Ungheni. Poate acum înțeleg cu toții cât de important a fost să dăm drumul la acest gazoduct, care a fost un proiect important al Transgaz și al Ministerului Economiei și Energiei din România”, a adăugat prim-vicepreședintele PNL.

Situația, spune eurodeputatul, e una complicată.

„Situația e una complicată. Ați văzut ieri un Consiliu Suprem (de Securitate, n.r.) convocat de Maia Sandu. Autoritățile de la Chișinău sunt permanent în legătură cu autoritățile de la București și sigur că sperăm din tot sufletul să nu ajungem la un scenariu similar, al «eliberării», ca cel din sudul Ucrainei și apoi de pe teritoriul ucrainean. Repet, ca semnal, România a dat un semnal important de forță, de susținere, de vecin căruia îi pasă nu doar de drama umană prin care trec ucrainenii, ci și de legătura cu regimul de la Kiev”, a mai declarat Bogdan.

Ad

Exit mobile version