Prim vicepreședinte PNL Rareş Bogdan a reacționat după ce Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a transmis poziția sa referitoare la ordonanța de suprataxare a sectorului.
„Statul român nu poate fi șantajat de către nimeni pentru că dacă s-ar lăsa șantajat ar fi un stat slab. Vă asigur că nu este un stat slab, ci va sta pe picioarele lui în această încercare de influențare. Vreau să-l felicit pe premierul României și Guvernul că și-a asumat această chestiune. Am văzut această scrisoare cu iz de șantaj care a fost lansată în spațiul public și care vrea să sperie cetățeanul român și statul român. Domnii care au dat acest comunicat ar trebui să-și ia niște consilieri foarte buni pentru că au niște consilieri foarte proști și neșcolarizați. Sau să întrebe, eu le stau la dispoziție să le spun că regulamentele Consiliului European și ale Comisiei Europene sunt obligatorii. Există un regulament, pe care ei îl cunosc foarte bine, numărul 1854, adoptat pe data de 6 octombrie”, a spus Rareș Bogdan.
De asemenea, Rareș Bogdan susține că Federația Patronală Petrol și Gaze a uitat să menționeze în acel comunicat că vor primi 70% înapoi dacă dovedesc că fac investiții.
„Acum, două trei companii plâng cu lacrimi de crocodil, dar au uitat să spună sumele cu care au taxat românii și companiile românești și faptul că una dintre aceste companii, de exemplu, de la 3 miliarde de lei profit, va depăși 12 miliarde profit raportat la 9 luni de zile. Din punctul meu de vedere este un șantaj acest comunicat și se bazează pe necunoaștere.
Dânșii vor plăti (…) în 25 iunie 2023. O chestiune care mi se pare flagrantă, ca să nu spun că de-a dreptul ticăloasă, este că nu au pus și partea a doua a ordonanței. Ordonanța prevede ca în cazul în care companiile din acest domeniu dovedesc că fac investiții în exploatare, în surse noi de exploatare sau în dezvoltarea actualelor capacități, vor primi 70% din sumele pe care le plătesc de la statul român. Asta nu s-a spus în comunicatul pe care l-au dat cu ticăloșie domnii de la companii. De aceea vă spun că au niște consilieri foarte proști sau foarte slabi pregătiți. Totodată, n-ați văzut să scoată un singur cuvânt de Regulamentul 1854 adoptat pe 6 octombrie. Au mai uitat să spună ceva: impozitul adoptat este doar pentru doi ani de zile, într-o perioadă complicată din punct de vedere al energiei. Germania și Bulgaria taxează cu 33%, Austria taxează cu 40%, Irlanda taxează cu 90%, Cehia cu 60%, Italia cu 55%, Belgia cu 75%”, a mai declarat Rareș Bogdan.