spot_img
8.8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeRaportul Mikó Imre din UDMR: În Parlamentul României antimaghiarismul s-a intensificat ireversibil....

Raportul Mikó Imre din UDMR: În Parlamentul României antimaghiarismul s-a intensificat ireversibil. Utilizarea limbilor minorităţilor în instituţiile publice din România este în continuare problematică

-

Raportul pentru anul 2022 al Serviciului de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre”, privind situaţia maghiarilor din România, a fost extins cu noi subiecte, potrivit unui document publicat pe site-ul organizaţiei şi expediat, luni, organizaţiilor internaţionale pentru apărarea drepturilor.

Organizaţia înfiinţată de UDMR pentru apărarea drepturilor minorităţilor întocmeşte, în fiecare an, un raport în limba engleză în care oferă informaţii despre situaţia maghiarilor din Transilvania şi despre privările lor de drepturi. Acesta este trimis la peste 100 de organizaţii internaţionale pentru drepturile omului şi ataşaţilor politici de la ambasadele din Bucureşti, iar documentul, care rezumă evenimentele de anul trecut, a fost trimis luni, a relatat, luni, pe pagina sa electronică, cotidianul “Háromszék” din Sfântu Gheorghe.

- Advertisement -

Erika Benkő, coordonatoarea Serviciului de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi “Mikó Imre”, a declarat pentru cotidianul din judeţul Covasna că acest capitol din urmă a fost introdus deoarece ar fi fost foarte important, din punct de vedere al protecţiei minorităţilor, dacă iniţiativa ar fi avut succes. Aceasta a mai adăugat că “isteria” care a izbucnit în urma discursului deputatului UDMR Csoma Botond, cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a României, este, de asemenea, importantă de semnalat, deoarece Serviciul consideră că “în Parlamentul României antimaghiarismul s-a intensificat ireversibil”.

Raportul include un capitol separat privind încălcarea drepturilor lingvistice, care subliniază că, în ciuda prevederilor legale, utilizarea limbilor minorităţilor în instituţiile publice din România este în continuare problematică. De asemenea, documentul face referire la discriminarea cu care se confruntă membrii minorităţii maghiare în educaţie şi prezintă atacurile continue asupra utilizării simbolurilor maghiare.

- Advertisement -

Ocuparea cimitirului din Valea Uzului este tratată într-un capitol separat, la fel şi manifestările antimaghiare din ce în ce mai frecvente, precum şi discursul instigator la ură prezent la evenimentele sportive. Acesta din urmă a devenit un fenomen, a explicat directorul, şi nu poate fi remediat prin amenzi: cluburile de fotbal plătesc amenzile, însă suporterii acestora continuă să scandeze sloganuri antimaghiare. Erika Benkő a precizat că decizia arbitrului de a opri meciul din cauza scandărilor antimaghiare ale suporterilor FCU Craiova 1948, la ultima partidă cu Sepsi OSK, a fost “o măsură hotărâtă şi eficientă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img