spot_img
19.5 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăSocialRaport UE: România, speranţă scăzută de viaţă şi rată ridicată a mortalităţii

Raport UE: România, speranţă scăzută de viaţă şi rată ridicată a mortalităţii

-

România este una dintre ţările UE cu cea mai scăzută speranţă de viaţă, iar rata mortalităţii este printre cele mai ridicate, înregistrându-se în schimb o incidenţă scăzută a cazurilor de cancer şi, mai ales, a celor de diabet, potrivit unui raport al OECD şi al Comisiei Europene consultat de Mediafax.

- Reclama -

n România, rata mortalităţii este de circa 2.000 de decese la 100.000 de locuitori, pe penultimul loc în UE, fiind depăşită doar de Bulgaria, unde se înregistrează peste 2.000 de decese la 100.000 de locuitori, cifre valabile pentru 2011.

Cea mai ridicată mortalitate în cazurile de accident vascular este în Bulgaria, urmată de România, Letonia, Lituania şi Croaţia, în timp ce Franţa, Olanda, Austria, Spania, Belgia şi Germania au cea mai scăzută rată în aceste cazuri.

Rata mortalităţii la toate tipurile de cancer, atât la femei, cât şi la bărbaţi, este în scădere în majoritatea statelor Uniunii Europene, din 2000 până în prezent, cu excepţia ţărilor baltice, Bulgariei, Croaţiei şi României unde rata a rămas stabilă sau chiar a crescut.

În privinţa ratei mortalităţii în cazul cancerului la plămâni, România se află la mijlocului clasamentului, cei mai afectaţi fiind bărbaţii.

România deţine recordul negativ în ceea ce priveşte decesele provocate de accidente de transport. Anual, numărul românilor (raportat la 100.000 de locuitori) care mor în urma unor accidente de transport este de patru ori mai mare decât în Marea Britanie.

România se află pe locul 13 în acest clasament, incidenţa deceselor în rândul bărbaţilor fiind mai ridicată decât în rândul femeilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img