spot_img
14.7 C
București
miercuri, mai 25, 2022
AcasăAnalizeRăfuieli la socialiştii germani după alianţa cu Merkel: Martin Schulz KAPUT

Răfuieli la socialiştii germani după alianţa cu Merkel: Martin Schulz KAPUT

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Katharina Kroll

După o răfuială publică fără precedent, Martin Schulz renunță la funcția de ministru de Externe. Un pas care survine umilinței publice suferite din partea fostului prieten și șef al diplomației Sigmar Gabriel.

Martin Schulz verzichtet auf Außenminister-Posten (Reuters/H. Hanschke)

Ce cursă zbuciumată. Miercuri, Martin Schulz arăta ca un învingător, după ce obținuse maximul posibil pentru SPD la negocierile de formare a coaliției de guvernare purtate cu Angela Merkel. Social-democrații au primit în urma acestor negocieri ministere importante precum cel al Muncii, al Finanțelor și, nu în ultimul rând, al Externelor. Acum, Schulz nu mai are nicio funcție. Nici de președinte de partid, nici de ministru de Externe. Ce a dus la acest deznodământ trist?

Martin Schulz a făcut prea multe schimbări de direcție și a comis prea multe greșeli strategice în fruntea SPD. A recunoscut singur acest lucru și dorea să își salveze cariera politică prin postul de șef al diplomației. În acest sens a renunțat de bunăvoie la președinția SPD. Dar Martin Schulz nu l-a inclus în acest calcul pe Sigmar Gabriel. El urmărea la rândul său să rămână și în următorul executiv ministru de Externe și și-a făcut publică pentru lumea întreagă indignarea și mânia într-un interviu.

Katharina Kroll, DW-PoliticaKatharina Kroll conduce departamentul DW-Politică și Societate

Când prietenii se despart

„Fiica mea cea mică Marie mi-a spus dimineață să nu fiu trist, pentru că acum voi avea mai mult timp pentru familie. E mai bine așa decât cu bărbatul cu părul pe față”, povestea Gabriel. Peste tot citat, preluat de toată presa. Tema numărul unu de discuție la Berlin. Ministrul de Externe în exercițiu și fost președinte al SPD Gabriel o lasă pe fiica sa să vorbească pentru el. Un teatru dramatic ieftin între doi bărbați care înainte se considerau prieteni. Cât de clar se vede acum ce se întâmplă de fapt în culise la partidul de tradiție SPD!

Martin Schulz și-a dat seama că nu are cum să-și mai revină după această lovitură. Umilit, a ales să se retragă. Iar gestul este un ultim serviciu făcut partidului. El speră „din tot sufletul” să pună capăt astfel discuției de personal din SPD. Astfel vrea să-i convingă pe membrii partidului să voteze în favoarea contractului de coaliție încheiat cu conservatorii conduși de Angela Merkel. Pentru că membrii SPD decid acum soarta viitorului cabinet de la Berlin.

Martin Schulz nu s-a mai putut baza pe un partid care în urmă cu un an îl alegea cu 100% din voturi în fruntea sa. Să iasă acum rapid din această situație reprezintă o sarcină grea pentru conducerea social-democraților. Întrebarea este dacă se va reuși acest lucru până pe 4 martie, data la care este programat votul membrilor SPD care va decide intrarea sau nu la guvernare a formațiunii social-democrate. Pentru că, în cazul unui vot negativ, nu doar SPD se va afla în pragul ruinării, ci și cancelara Merkel.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...