spot_img
3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizeRafila acuză: Numeroase medicamente care nu mai sunt pe piaţă constituie baza...

Rafila acuză: Numeroase medicamente care nu mai sunt pe piaţă constituie baza de referinţă pentru calculul preţului altor produse

-

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că numeroase medicamente care nu mai sunt pe piaţă constituie baza de referinţă pentru calculul preţului altor produse, iar în cursul acestei luni va fi aprobat un ordin astfel încât preţul de referinţă să fie făcut în funcţie de medicamentele care există pe piaţă şi au o cotă semnificativă.

- Reclama -

„În ceea ce priveşte preţul de referinţă, vom elimina acele produse care constituie referinţă de preţ în acest moment şi care nu mai există pe piaţă de ani de zile. Adică, este o situaţie incredibilă – produse care nu există pe piaţă reprezintă referinţă pentru calculul preţului altor produse care există pe piaţă. Lucrul acesta poate să genereze preţuri care sunt cu totul şi cu totul nepotrivite şi care duc la dispariţia multor produse generice de pe piaţă. Săptămâna viitoare vom ieşi cu un proiect de ordin de ministru – va fi în transparenţă se va referi exact la acest aspect. De asemenea, în cursul acestei luni vom lua şi decizia de a aproba acest ordin de ministru şi de a recalcula pe baze realiste, astfel încât preţul de referinţă să fie făcut faţă de molecule care există pe piaţă şi reprezintă şi o cotă semnificativă din piaţă. (…) Sunt numeroase cazuri de referenţiere faţă de produse care nu există pe piaţă”, a explicat Rafila.

El a spus că aşa se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană.

Alexandru Rafila a spus că în această săptămână a avut loc o întâlnire a comisiei care se ocupă de politica de preţ în ceea ce priveşte medicamentele generice în România.

„Aşa cum am spus-o şi în alte ocazii, este vorba de o abordare integrală care se referă la preţurile de referinţă. Trebuie să se refere la clawback, trebuie să se refere şi la creşterile de preţ care se înregistrează în industria producătoare de astfel de medicamente. Ştiţi că avem în jur de 20 de fabrici în România care contribuie cu mult la PIB şi evident că aceste creşteri la materiile prime şi la energie au afectat şi această industrie”, a arătat ministrul.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img