spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeRadio France: Nici un lider din Europa Centrală și de Est nu...

Radio France: Nici un lider din Europa Centrală și de Est nu a reușit să organizeze un asemenea turneu în SUA în ultimii ani

-

Președintele Poloniei Andrzej Duda se întoarce în Polonia după vizita oficială de 6 zile în SUA, timp în care a reușit un adevărat tur diplomatic de forță. Nu ar fi o exagerare afirmația că nici un lider din Europa Centrală și de Est nu a reușit să organizeze un asemenea turneu în SUA în ultimii ani, în special pe timpul administrației lui Trump. La fel de important este faptul că prin intermediul acestui turneu politic oficial, Polonia redevine pentru SUA un punct de referință în UE, NATO și flancul estic în particular, arată într-un comentariu Radio France Internationale.

- Reclama -

COMENTARIUL RFI de
Octavian Milewski

- Advertisement -

Dacă ar fi să punem în evidență aspectul de imagine, atunci ar trebui să începem de la momentul în care un avion F35 a zburat deasupra Casei Albe în semn de curtoazie față de vizita președintelui Duda împreună cu prima doamna a Poloniei.  Desigur, a fost și o aluzie la semnarea acordului pentru cumpărarea celor 32 de avioane F-35 de către Polonia. Un asemenea gest nu a mai avut loc din 1949, fiindcă orice avion, în special militar, nu poate zbura deasupra unui anumit perimetru ce ține de Casă Albă și zona administrativă din Washington. Președintele Duda în schimb, după semnarea acordului politic, în timpul briefingului pentru presă i-a mulțumit lui Donal Trump nu mai puțîn de 10 ori. Cascadă de gesturi de curtoazie a continuat cel puțîn pe durata în care presidentele Duda s-a aflat la Washington.

Se poate spune că a fost o vizită din punct de vedere protocolar ideal pregătită de administrația prezidențială de la Varșovia. De ce este ea importantă? Ei bine, se știe că Donald Trump este o personalitate complexă, iar polonezii l-au studiat psihologic minuțios asigurându-și astfel prietenia lui D.Trump, prietenie care este așteptată să dea dividende în toamna, adică în mai puțîn de trei luni, atunci Trump va vizită Polonia, din câte se pare într-o vizită de cel puțîn două zile. Nu se știe încă dacă polonezii își vor atinge atunci obiectivul major: obținerea unei baze militare de proporții pe teritoriul Poloniei. Ambiția administrației acutale țintește o baza militară americană de cel puțîn 20.000 de soldați americani. Că să ne dăm seama de proprtii am putea compară acest obiectiv dorit cu baza Rammstein din Germania (cea mai mare baza militară americană din Europa) care numără aproximativ 34.000 de soldați americani.

- Advertisement -

La fel de important, pentru administrația Duda, relația cu SUA va fi una din pietrele de temelie în campania pentru alegerile prezidențiale din Polonia. Trump are un rol nu numai imagologic, dar și ideologic fiindcă apelează la sentimentele și percepțiile electoratului conservator și naționalist printr-un transfer de imagine și clișee ideologice cu privire la migrație, relația cu străinii și atitudinea față de avort, doar că să menționăm câteva aspecte.

O tema oarecum uitată în Europa Centrală și de Est în relație cu SUA este regimul fără vize sau programul “visa waiver”. Așadar, regimul fără vize pentru polonezii care ar vrea să viziteze SUA a revenit și el pe agenda. În ce măsură pot polonezii speră la ridicarea vizelor pentru SUA? Această tema a fost menționată de mai multe ori la Washington.

Pentru Varșovia, regimul fără vize e un fel hârtie de turnesol a calității relației de prietenie cu SUA, evident după prezența militară americană și achizițiile de tehnică militară de ultima generație. Însă nu se mai poate spune că această tema domină interesele polonezilor în relație cu SUA. Polonezii pot călători relativ ușor și cu vize în SUA. Însă, regimul fără vize cu SUA este un dosar de prestigiu. Pentru Polonia a te numi partener strategic al SUA pe deplin ar însemna obținerea acestui regim de călătorie. Mulți comentatori în Varșovia susțîn că una din marele livrabile din toamna atunci când Trump se va află în Polonia va fi anume această semnare a unui acord pentru eliminarea vizelor. Dar rămâne încă de depășit votul din Congres, care este un obstacol redutabil. Deci, până la regimul “visa waiver” vom mai aștepta.

Ar trebui să notăm că un actor invizibil dar prezent în relația dintre Varșovia și Washington (deși menționat uneori de D.Tump) este Berlinul. Trump crează uneori impresia că relația bună cu Varșovia vine în contextul  relației încordate cu Berlinul. În ce mod este afectată Germania în ce privește dosarele bilaterale polono-americane?

Practic că rezultat al aceste ultime vizite, Washingtonul prezintă Polonia că un model de dezvoltare a relațiilor în domeniul apărării în cadrul NATO, ori se știe că Germania nu reușește să își îmbunătățească indicatorii de achiziție și reforma militară în ultimii ani.

Însă domeniul cheie în acest context este energia. Polonia va semna pentru mărirea importurilor de gaz american și are drept impertativ micșorarea importutilor din Rusia cât mai rapid. Avem de a face aici printre altele și cu un răspuns comun polono-american la politică Germaniei în privința conductei Nord Stream. Ar trebui de menționat și despre Inițiativa Celor Trei Mari, la care Germania se alătură tot mai mult, printre altele fiindcă nu vede cu ochi buni pierderea intitiativei/terenului în față SUA în regiune. Polonezii vor să atragă SUA în proiect cât mai mult, energia fiind domeniul cheie. Mai mult, Polonia a pre-semnat o înțelegere pentru colaborare în domeniul energiei atomice pe baza de tehnologie americană. De mai mulți ani se discuta oportunitatea unui asemenea proiect, care ar trebui să ducă la construcția unei centrale nucleare în Polonia. Germania, iarăși, nu e prea încântată de acest aspect din rațiuni de mediu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img