spot_img
23.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăDezvaluiri20 DE ÎNTREBĂRI DESPRE MISTERELE VOTULUI DIN 28 MAI

20 DE ÎNTREBĂRI DESPRE MISTERELE VOTULUI DIN 28 MAI

-

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)

1) De ce nu s-a mai recurs la licitație pentru softul electoral, ca la celelalte alegeri, din capul locului sarcina devenind a STS?
2) În cîte alte state europene mai este implicat în organizarea alegerilor un serviciu secret militarizat?
3) De ce a anunțat Iohannis atît de tîrziu întrebările la referendum, ca și decizia însăși de convocare a acestuia?
4) Cum se explică misterul existenței a cca.19 milioane de alegători în România, deși cifra e echivalentă, practic, cu întreaga populație a României, ținînd cont de datele ultimului recensămînt, de declinul demografic post-decembrist și de alte surse oficiale? 
5) Cum se explică cifra imensă de cca.1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare? 
6) De ce PSD a renunțat fără explicații coerente la numărătoarea paralelă a voturilor?
7) Cum se explică neregulile grave semnalate la sute și chiar mii de secții de vot în ce privește concordanța voturilor în procesele verbale?
8) De ce a existat un singur exit-poll în seara alegerilor?
9) Cum a reușit USR să-și asigure 12.000 de delegați în cele peste 18.000 de secții de vot la referendumul pentru familie de acum cîteva luni, partidul avînd doar 5000 de membri? Cum au reușit USR-PLUS să crească exploziv și aibă delegați în 99% dintre secții, pe 26 mai, în condițiile în care numărul secțiilor e mai mare decît al membrilor celor două partide la un loc?
10) Cum a ajuns ALDE sub pragul electoral în condițiile în care niciun sondaj, oricît de pesimist, nu a dat partidul mai jos de 9-10% și cum au reușit să treacă pragul, nesperat, UDMR, PMP și Pro România?
11) Cum a ajuns UDMR să adune voturi din absolut toate județele?
12) Cine a decis închiderea tabletelor STS după orele 21,00, eforturile presei de a afla un răspuns de la BEC, AEP și STS fiind zadarnice pînă acum?
13) De ce rezultatele finale ale alegerilor din 26 mai au fost comunicate de BEC abia după 8 zile, situație fără precedent, vina pentru întîrziere fiind dată pe vizita Papei?
14) De ce sunt diferențe mari între cuantumurile voturilor pentru cele două întrebări la referendum, ceea ce a dus inclusiv la o reacție a CCR?
15) Ce se întîmplă la CCR de s-a ajuns ca validarea referendumului să fie dezbătută – nu se știe dacă și decisă – la peste o lună de la alegeri?
16) Ce consecințe ar avea invalidarea referendumului asupra Acordului politic semnat la Cotroceni de președinte și de mai multe partide politice?
17) Cum s-a ajuns la un număr uriaș, fără precedent, al sesizărilor de vot multiplu: peste 9.200, conform ministrului de Interne și ce ar putea devoala un asemenea fenomen? 
18) Cine i-a bătut pe membrii unor secții de votare și cine a încercat dărmarea ușilor unor secții din străinătate, conform datelor oficiale prezentate de ministrul de Externe?
19) Cine sunt românii aduși în număr mare cu autocarele la secții de vot din străinătate, conform aceluiași ministru de Externe?
20) De ce tac partidele politice vizavi de o posibilă imensă fraudă electorală, în mod normal mai ales cele de guvernămînt fiind de așteptat să protesteze public ori chiar să ceară renumărarea voturilor?

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...