spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăAnalizeRadio France: Naivităţile şi laşităţile Occidentului în faţa islamului

Radio France: Naivităţile şi laşităţile Occidentului în faţa islamului

-

COMENTARIU RADIO FRANCE INTERNATIONALE DE MATEI VIȘNIEC:

- Reclama -

Atentatul de pe 17 august de la Barcelona a readus în discuţie, în Europa, subiectele legate de islam şi de terorismul islamist. Mediile de informare precum şi clasa politică europeană reacţionează prin analize nuanţate dar şi prin semnale serioase de alarmă. In Franţa, revista le Point publică un întreg dosar pe tema islamismului prefaţat de un editorial intitulat „Islamismul şi imbecilii Occidentului”.

Sunt deja cîţiva ani buni de cînd constat că după fiecare atentat islamist comis pe teritoriul Europei, după primele reacţii de condamnare, urmează imediat o salvă de fraze de tip: „teroriştii sunt nişte nebuni”, „islamiştii radicali sunt nişte marginali care nu au nici religie şi nici ideologie”, „dragostea este mai puternică decît ura”, „marea masă a musulmanilor îi respinge pe terorişti”, „să nu facem amalgam între nişte fanatici şi comunitatea musulmană”, şi aşa mai departe.

Si de data aceasta au fost pronunţate astfel de fraze, precum şi altele fără legătură cu fondul problemei. Fraze comandate în special de gîndirea politică corectă care îi împiedică pe europeni să vadă amploarea primejdiei islamiste.

Cîţiva editorialişti şi observatori ai fenomenului, francezi şi spanioli, îndrăznesc însă să spargă carapacea discursurilor de circumstanţă şi să spună de data aceasta lucruri care aproape nu s-au mai spus legate de islam. Editorialistul Franz-Olivier Giesbert este unul dintre aceştia şi scrie aceste rînduri: „In faţa islamiştilor, occidentalii dau dovadă de lejeritate, de incultură sau de naivitate, depinde de caz.” Tot el denunţă o anumită „presă care gîndeşte corect şi care a luat sub control creierele unei bune părţi a elitei”.

Mai concret, Franz-Olivier Giesbert  consideră că trebuie combătut fără menajamente salafismul care se prezintă ca o doctrină paşnică, iar unii „idioţi utili ai islamului” (din lumea occidentală) chiar cred ce spun salafiştii. Editorialistul francez mai denunţă laşitatea Europei în faţa lui Recep Tayyip Erdogan, şi se întreabă „cînd vom înceta să gîndim cu picioarele?”

Comentatorul francez mai critică atitudinea laxistă a Franţei faţă de Qatar, stat care, spune Franz-Olivier Giesbert, pe de o parte cumpără tot ce poate pe teritoriul francez iar pe de altă parte „continuă să întreţină relaţii tulburi cu salafismul şi terorismul”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img