Corespondentul Radio France Internationale la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, a descris într-o corespondență pentru postul de radio atmosfera de marți la dezbaterea organizată la propunerea europarlamentarului Monica Macovei la Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:
Un ministru, un procuror sef, mai multi deputati europeni români si doi alti oaspeti, iata cine era prezent la dezbatere. Interesul pentru problema scade constant in UE din 2007 încoace, dar el ramâne important pentru români.
Discutia s-a purtat prin urmare, în principal, intre români si ea a abordat intrebarile dintotdeauna: de ce sa fim monitorizati? dar de ce n-am fi, la o adica? de ce se leaga aceasta problema de aderarea la Spatiul Schengen? de ce ministrul nu e mai clar? samd.
Ministrul Robert Cazanciuc a spus, de fapt, ca etapa reformei justitiei ca atare s-a terminat: „As vrea sa accentuez ca in momentul de fata am depasit etapa reformei sistemului judiciar si consider ca ne aflam in faza consolidarii dezvoltarii sistemului„.
Aceasta ar insemna că sistemul impus de Bruxelles merge. În acest caz, de ce n-a fost el impus si Croatiei, care avea probleme similare? De ce spune Comisia Europeana că acesta este un succes, dar iata, alege sa-l pastreze, cu îndârjire parcă, doar pentru Bucuresti si Sofia?
Bineînteles, Comisia nu raspunde la aceste intrebari. Ar fi şi de mirare ca tocmai ea să accepte ideea că această monitorizare, teoretic eficientă, a dat rezultate destul de târziu şi într-un mod inegal.
Ea a dat roade diferite in România si în Bulgaria, cu un scor ceva mai bun pentru moment in România. Sa nu uitam ca mecanismul a fost gândit sa dureze trei ani si ca totusi opt ani mai târziu, nu doar că el continuă, dar nici nu se stie cand se va opri.