„Avem uneori impresia că unele cercuri politice românești își iau libertăți cu privire la statul de drept”, a spus Jean-Claude Juncker după întâlnirea cu Viorica Dăncilă. „Justiția ar trebui să nu mai fie pusă la încercare”, a adăugat el.
Juncker, cu felul sau șăgalnic, a remarcat ca doamna Dăncilă este al cincilea prim ministru român pe care-l întâlnește și că ar dori ca „acest ciclu să fie întrerupt”…
Dar la Comisia Europeană se pregătește deja epoca post Juncker, iar Parlamentul European și-ar putea pierde președintele în martie – pe Antonio Tajani , viitor prim ministru, dacă dreapta italiană câștigă alegerile.
De partea sa, Viorica Dăncilă s-a arătat gata pentru un dialog cu Bruxelles în caz de probleme dar „trebuie să discutam punctual și nu la modul general”, a spus ea.
In fine, ideea prezumpției de nevinovăție a fost menționată de Viorica Dăncilă, care a invocat aici chiar și o directivă europeană, iar argumentul a servit și când presa a amintit de cazul consilierului Darius Vâlcov.
„Dacă va fi o condamnare definitivă, vă asigur că atitudinea mea va fi complet schimbată”, a spus Dăncilă.
Dosarele ce-i vor reveni Președinției române a UE anul viitor au fost și ele discutate, la un loc cu problema corupției și reforma justiției – fără mare convingere, însă.
Viorica Dăncilă a fost primită deci atât de Juncker, cât si de Tajani, cu amândoi a discutat despre cadrul financiar al UE post 2020 si despre alegerile europene, etc.
Cum era de așteptat, ea a pledat pentru menținerea unui buget robust pentru regiunile europene și pentru agricultură, buget care are însă toate șansele să scadă după 2019.
Si, ca de obicei, Juncker a repetat că România și Bulgaria nu doar că ar trebui să integreze spațiul Schengen, dar că faimosul MCV ar trebui oprit până la sfârșitul mandatului său, în octombrie 2019.