spot_img
25.2 C
București
joi, septembrie 21, 2023
AcasăDezvaluiriRadio France după întâlnirea Dăncilă-Juncker: UE nu îi pasă ce se întâmplă...

Radio France după întâlnirea Dăncilă-Juncker: UE nu îi pasă ce se întâmplă la marginea Europei

-

Jean-Claude Juncker nu este „în mod special îngrijorat” cu privire la România, iar prim ministrul român a cerut un dialog „punctual” cu Bruxelles și nu unul „pe probleme generale”. Viorica Dăncilă  s-a aflat la Bruxelles în 20 si 21 februarie tocmai când instituțiilor europene le pasă de fapt mai puțin de ceea ce se întâmplă pe la marginea Europei, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

RELATAREA RFI

Avem uneori impresia că unele cercuri politice românești își iau libertăți cu privire la statul de drept”, a spus Jean-Claude Juncker după întâlnirea cu Viorica Dăncilă. „Justiția ar trebui să nu mai fie pusă la încercare”, a adăugat el.

Juncker, cu felul sau șăgalnic, a remarcat ca doamna Dăncilă este al cincilea prim ministru român pe care-l întâlnește și că ar dori ca „acest ciclu să fie întrerupt”…

Dar la Comisia Europeană se pregătește deja epoca post Juncker, iar Parlamentul European și-ar putea pierde președintele în martie – pe Antonio Tajani , viitor prim ministru, dacă dreapta italiană câștigă alegerile.

In aceste momente, atenția acordată României nu este cu adevărat cea meritată.  De altfel Juncker – care poate fi uneori nepăsător – a mărturisit că nu este în mod special îngrijorat cu privire la ceea ce se petrece în această țară.

De partea sa, Viorica Dăncilă s-a arătat gata pentru un dialog cu Bruxelles în caz de probleme dar „trebuie să discutam punctual și nu la modul general”, a spus ea.

In fine, ideea prezumpției de nevinovăție a fost menționată de Viorica Dăncilă, care a invocat aici chiar și o directivă europeană, iar argumentul a servit și când presa a amintit de cazul consilierului Darius Vâlcov.

Dacă va fi o condamnare definitivă, vă asigur că atitudinea mea va fi complet schimbată”, a spus Dăncilă.

Dosarele ce-i vor reveni Președinției române a UE anul viitor au fost și ele discutate, la un loc cu problema corupției și reforma justiției – fără mare convingere, însă.

Viorica Dăncilă a fost primită deci atât de Juncker, cât si de Tajani, cu amândoi a discutat despre cadrul financiar al UE post 2020 si despre alegerile europene, etc.

Cum era de așteptat, ea a pledat pentru menținerea unui buget robust pentru regiunile europene și pentru agricultură, buget care are însă toate șansele să scadă după 2019.

Si, ca de obicei, Juncker a repetat că România și Bulgaria nu doar că ar trebui să integreze spațiul Schengen, dar că faimosul MCV ar trebui oprit până la sfârșitul mandatului său, în octombrie 2019.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img