spot_img
38.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăhighlightRadio France confirmă Reuters: UE taie fonduri țărilor din Est, printre care...

Radio France confirmă Reuters: UE taie fonduri țărilor din Est, printre care și României, pentru a-i da migranților

-

Postul de radio France Internationale a confirmat în emisiunea în limba românî tăierea fondurilor de coeziune țărilor din Europa de Est, printre care și România. Informația fusese difuzată pe surse de agenția Reuters.

- Reclama -

CITIȚI ȘI:UE taie din fondurile pentru țările est europene, printre care și România, pentru a crește bugetul pentru migranți

- Advertisement -

Statele membre UE sunt de acord sᾰ sporeascᾰ cu 25% fondurile pentru migraṭie în 2017, reducîndu-le pe cele ale politicii de coeziune cu peste un miliard de euro. Tᾰrile care renunṭᾰ la aceṣti bani pentru moment se gᾰsesc mai ales în estul Europei. Decizia se aplicᾰ ṣi fondurilor dezvoltᾰrii rurale care nu au fost încᾰ cheltuite.

UE este pe cale sᾰ revizuiascᾰ acum bugetul pentru 2017 în diferite domenii de acṭiune iar decizia actualᾰ poate fi luatᾰ drept o contribuṭie binevenitᾰ a ṭᾰrilor de est la rezolvarea crizei migraṭiei. In treacᾰt fie spus, ele nu au excelat pâna acum în acest sens.

- Advertisement -

Unele voci vorbesc despre o pedeapsᾰ  pentru estici fiindcᾰ au fost atât de puṭin solidari cu restul europenilor.

Ungaria ṣi Slovacia mai ales s-au evidenṭiat dînd în judecatᾰ  Comisia Europeanᾰ pentru modelul imaginat de repartizare a migranṭilor aflaṭi pe teritoriul UE.

Drept urmare, ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn a cerut acum excluderea temporarᾰ sau definitivᾰ a Ungariei din UE.

Fondurile pentru gestiunea crizei migraṭiei cresc deci cu un sfert anul viitor, ajungînd la 5.2 miliarde de euro.  Ele vor servi la întᾰrirea pazei frontierelor externe UE , la  reinstalarea refugiaṭilor care provin din Liban ṣi Turcia ṣi la integrarea migranṭilor pe piaṭa muncii europene.

Statele din estul europei au fost de acord cu acest scenariu, cu toate ca pentru ele asta înseamnᾰ cᾰ trebuie sᾰ reducᾰ cheltuielile în domenii ca cercetarea ṣi agricultura.

Ministrul român al agriculturii Achim Irimescu a explicat însᾰ pentru RFI cᾰ situaṭia se poate redresa întrucât ne aflᾰm în cadrul financiar 2014-2020, dar fondurile pot fi atrase pâna în 2023 (regula de n+3).

Au fost alese transferuri de fonduri cᾰtre migraṭie de la coeziune ṣi dezvoltare ruralᾰ întrucât în aceste domenii banii sunt anevoie deblocaṭi de Bruxelles, programele fiind  mari ṣi greu de pus pe picioare.

Asta face ca de multe ori fondurile sᾰ ramânᾰ neatinse perioade lungi de timp. UE a decis astfel sᾰ le foloseascᾰ acolo unde este nevoie imediatᾰ,  în aṣteptarea programelor care sᾰ le tragᾰ în scopul lor iniṭial.

In plus, acum Comisia European pregᾰteṣte o revizuire a cheltuielilor pentru anul viitor, unele sectoare pot astfel sᾰ-ṣi vadᾰ fondurile crescînd.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img