Favoritul principal este fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani. In afară de el se vorbeşte despre fostul ambasador american la ONU, in timpul administraţiei George W Bush, John Bolton, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Internaţionale, Richard Haas, si senatorii Bob Corker si Jeff Sessions, trasmite Radio Europa Liberă.
Pe durata unei întâlniri cu consiliul director de la Wall Street Journal, favoritul – Rudy Giuliani – a recunoscut că îşi doreşte să fie secretar de stat. In plus, vești din tabără tranziţiei Trump, care lucrează in zgârie-norul miliardarului din New York, arata că Trump este dispus să-i ofere fostului primar, unul dintre cei mai activi susţinători, in campanie, ce-si doreşte.
Există si câteva obstacole, care ar putea modifica această opţiune, in special anumite legături de afaceri ale fostului primar, care ar putea fi interpretate, la audierea din Senat, ca fiind conflict de interese.
Fapt este că ambii favoriți, Giuliani si Bolton sunt departe de a fi izolaționiști, chiar dimpotrivă.
La întâlnirea menţionată, Giuliani a pus lupta anti-terorism in prim planul priorităților sale de politică externă. El explicat ca ISIS este cel mai mare pericol pentru că a reuşit ceea ce Al Qaeda nu a făcut si anume să se răspândească in toată lumea, dincolo de baza de operaţiune din Irak si Siria.
In Orientul Mijlociu, Giuliani a avertizat in legătură cu pericolul unor tensiuni regionale, stârnite de Iran. Dar – si aici este o întorsătură interesantă – fostul primar a părut să dea înapoi de la angajamentul lui Trump, sprijinit de el in campanie, de a anula acordul nuclear cu Iranul, spunând că este o prioritate mai mică decât lupta anti-teroristă. El a pledat pentru priorităţi in politica externă.
Cu privire la Rusia, candidatul la funcţia de secretar de stat a spus că ea nu prezintă o ameninţare militară. „Rusia crede că este un competitor pe plan militar, dar in realitate nu este”, a spus Rudy Giuliani, pronunțându-se pentru cooperare cu Moscova. Politicianul republican crede ca poziţia Rusiei a fost întărită pentru că administraţia Obama a evitat, fie să si amenințe cu folosirea forţei, in situaţii de criză internaţională.
Rudy Giuliani crede că America preferă să conlucreze cu China in chestiuni economice si comerciale, chiar in condiţiile in care se manifestă tensiuni in raporturile bilaterale ca urmare a pretențiilor teritoriale ale Beijingului in Marea Chinei de Sud.