spot_img
12.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăcoronavirusRadio Europa Liberă: Primarii nu înțeleg Ordonanța Militară 4

Radio Europa Liberă: Primarii nu înțeleg Ordonanța Militară 4

-

Ordonanța Militară numărul patru obligă primarii să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.Potrivit Ordonanței, măsura se aplică începând cu 31 martie. Edilii au fost bulversați de decizia luată la București, spun că termenul pus este imposibil de respectat, iar Ordonanța Militară nu este clară. Spre exemplu, primarul din Iași cumpără covorașe ca dispozitiv de dezinfectare, în timp ce primarul municipiului Cluj Napoca susține că s-a interesat la ministere și e vorba de dezinfectant pentru mâini. Unii primari de municipii s-au plâns pe grupul de whatsapp că nu pot rezolva cerințele din Ordonanța Militară nici într-o lună, transmite Radio Europa Liberă.

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

La mai puțin de 24 de ore după anunțarea Ordonanței Militare numărul 4, primarii municipiilor nu știu cum trebuie să o pună în practică. Aceștia au înroșit telefoanele către ministerele de la București, prefecturi și pe grupurile de whatsapp pentru a afla ce dorește Guvernul de la ei.

Edilii au identificat cel puțin cinci probleme majore ale Ordonanței. Câte una pentru fiecare rând din Ordonanța Militară care îi vizează.

- Advertisement -

Prima se referă la achiziționarea de dispozitive de dezinfectant și dezinfectant propriu-zis. A doua problemă este cum definește guvernul un dispozitiv de dezinfectare, iar cea de-a treia are legătură cu termenul de la care ar trebui să se aplice măsura – 31 martie 2020. A patra problemă este legată de faptul că primarii nu au fost consultați, iar ultima ține de latura financiară: nu au prinse în buget sumele necesare pentru aceste achiziții. Din discuțiile purtate de Europa Liberă cu primarii se poate observa cum tonul cel mai critic vine din partea reprezentanților PSD, în timp ce aleșii locali ai PNL recunosc problema, dar încearcă să facă față situației, chiar dacă admit că au probleme cu aplicarea ei.

  • Problemă pentru primari: de unde cumpărăm dezinfectant și dispozitive de dezinfectare și cât de repede

Primarii spun că achiziționarea dezinfectantului și a dispozitivelor pentru dezinfectare nu se poate realiza până pe 31 martie. Ei susțin că nu există stocuri pentru așa ceva și că procesul de achiziție poate dura și peste o lună.

„Acum am aflat că trebuie să cumpărăm dispersoare. Nu există pe piață sute de mii de dispersoare, de unde să cumpărăm toți acum tone de dezinfectant?”, este întrebarea pusă guvernanților de Robert Negoiță, președintele Asociațiilor Municipiilor din România, dar și primar al Sectorului 3 din București.

Ilie Bolojan (PNL) admite și el că achiziția de dispozitive și dezinfectanți nu o poate rezolva până pe 31 martie.

„Trebuie să verific dacă există stocuri de aparate care să distribuie dezinfectantul, de unde le pot lua și așa mai departe. De când să le cumpărăm, de duminică seara? Nu pot să bat din palme, un oraș cum este Oradea sau alte orașe au mii de scări de bloc. La mii de scări de bloc soluția nu o rezolvi într-o jumătate de oră”, a fost poziția lui Bolojan.

Nici la Buzău nu se întrevede o soluție. Primarul Constantin Toma (PSD) dezvăluie că primarii de municipiu din toată țara au început să discute pe grupul de whatsapp pentru a vedea ce variante sunt. Nu au găsit o rezolvare la problema achiziționării rapide a dezinfectantului și a dispozitivelor de dezinfectare. În municipiul Buzău sunt 1.610 scări de bloc.

„Situația este foarte dificilă, avem un grup de whatsapp și vorbim între noi, e aproape imposibil ca până mâine să asigurăm toate condițiile din Ordonanța Militară. Toată lumea are probleme, toți primarii. Un primar a scris: <<bă, în 30 de zile nu pot reuși, nu în 24 de ore cât ni s-a dat termen. Toată lumea caută dezinfectanți și dozatoarele astea, sau ce sunt ele, și nu le găsesc>>”.

Municipiul Galați are 4.600 de scări de bloc. Primarul este de la PSD și este cel mai tânăr primar de municipiu din România.

„Astea sunt genul de decizii doar de dragul de a spune că facem ceva. Eu va trebui să opresc investițiile în Galați pentru a cumpăra ce trebuie să cumpere Guvernul. Recunosc, sunt nervos pe situația asta, o să o rezolvăm, dar nu e corect. Mă aștept ca Ordonanța numărul cinci să includă spălatul geamurilor de către primării, că tot vine Paștele, interior, exterior dacă se poate. Dacă astea sunt Ordonanțe militare demne de o țară aflată într-o situație cum nu a mai fost de la al doilea război mondial încoace, mă las de meserie dacă asta e Ordonanța Militară”, a declarat Ionuț Pucheanu pentru Europa Liberă.

Situația se repetă însă și la municipiile mari precum Cluj sau Iași. Primarul Emil Boc susține că dezinfectarea blocurilor va începe de mâine, iar edilul municipiului Iași recunoaște că nu se poate face totul foarte rapid.

„În privința dezinfectanților pe care să îi punem la blocuri, acest lucru se va face gradual, având în vedere faptul că nu se găsesc în acest moment destui dezinfectanți și dispozitive de dezinfectat pe piață. Acest lucru se va face începând de mâine gradual”, a spus Boc pentru Europa Liberă.

„Spune că pe data de 31 martie intră în vigoare, nu vom reuși să avem pe data de 31 martie 5.000 de scări de bloc dezinfectate, nu pot să mint. Termenul e scurt, noi nu avem 200 de scări de bloc, avem peste 5.000. Mă duc iau femeia de serviciu de la asociația X, << doamnă, câte scări ai, 8 scări pe bloc, atâta mă costă dacă mi le-ai făcut în fiecare săptămână, vorbesc cu administratorii>>. Nu pot să caut o firmă că ne jupoaie de bani. Am făcut un calcul, avem nevoie pentru două săptămâni de 1.1 milioane de lei. Mâine rectific bugetul, iau din fondul de rezervă.”, a explicat situația din teren Mihai Chirica.

Primarul municipiului Ploiești crede că „este un dezechilibru” între termenul din Ordonanță și termenul în care se pot face achizițiile și găsirea de furnizori. „E imposibil să pui așa ceva în aplicare în 24 de ore”, a fost comentariul primarului Adrian Dobre (PNL).

  • Problemă: ce înseamnă un dispozitiv de dezinfectare? Traduceri diferite de la Cluj la Iași

Deși la prima vedere, termenul „dispozitiv de dezinfectare” din Ordonanța Militară ar trebui să fie unul banal, el dă mari bătăi de cap primarilor. Europa Liberă a descoperit că termenul este „tradus” diferit la Iași față de Cluj sau Ploiești, iar unii primari se întreabă dacă ei doar montează acele dispozitive sau le și cumpără.

Dispozitivul este pentru dezinfectant de mâini, că dacă era vorba de dispozitiv pentru picioare, pantofi…scria altfel. Eu am verificat la nivelul ministerului de Interne și ministerului Sănătății și mi s-a confirmat că este vorba de un dispozitiv cu dezinfectant pentru mâini la intrarea în bloc”, a dezvăluit Emil Boc (PNL), primarul municipiului Cluj-Napoca.

Surpriza vine de la Iași, unde dispozitivul pentru dezinfectare înseamnă altceva.

„Ordonanța Militară nu e clară, ce se înțelege prin dispozitiv. Am întrebat și eu: ce e ăla dispozitiv? Poate să fie orice. Nu m-am lămurit, dar până aflu eu ce e ăla dispozitiv de la ei, trece COVID-ul peste noi. O să ne lămurim din mers. Multe asociații de proprietari au scos grătarele de la intrarea în bloc, prindem dispozitivul de dezinfectare cu niște sisteme mecanice. Dispozitivul e un covor impregnat pe care să poți să dezinfectezi tălpile. Acolo spune dispozitiv de dezinfecție. Nu e clară Ordonanța, o tot citesc și răscitesc de aseară. E clar ce se dorește, spiritul prevederii e să dezinfectăm”, a fost poziția lui Mihai Chirica (PNL), primar al municipiului Iași.

Dilema continuă și în alte zone și se amplifică. Primarul din Galați a citit în Ordonanța Militară că primăriile montează aceste dispozitive, dar nu le și cumpără.

„În această Ordonanță care este orice, mai puțin militară, să mă ierte Dumnezeu, sunt niște mari lipsuri. Se spune acolo că primăriile sunt responsabile cu montarea dispozitivelor de dezinfectare. Asta înseamnă că cineva, oricine altcineva, trebuie să cumpere dispozitivul. Eu sunt responsabil cu montarea lui. Așa scrie în Ordonanță. Eu am să trimit doi băieți cu bormașina, care să prindă dispozitivul în perete. Ce se înțelege prin dispozitiv? Dispozitivul înseamnă dispersor dintr-acesta prins de perete, înseamnă un covor îmbibat cu substanță, clor sau altceva, ce înseamnă dispozitiv? E ușor să ieși o dată pe săptămână și să împingi toată responsabilitatea către primari și primării”, își arată indignarea primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu (PSD).

Situația arată diferit la Ploiești. Primăria vrea să cumpere dispozitivele, dar acestea să fie montate de altcineva.

„Noi le punem la dispoziție asociațiilor de proprietari dispozitivele de dezinfectare și să le monteze ei, să le amplaseze ei”, a spus Adrian Dobre (PNL), primarul municipiului Ploiești pentru Europa Liberă.

Președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Negoiță, atrage atenția că aceste dispozitive pot dispărea rapid după montarea lor în blocuri, la fel și dezinfectantul.

Primar: „Ordonanța nu se vede, Ordonanța se execută!”

Unii primarii PNL spun că Ordonanța Militară nu ar trebui discutată prea mult, ci ea trebuie aplicată. Cei de la PSD și-ar fi dorit să existe o consultare mai largă înaintea de emiterea ei. Totodată, edilii se plâng că nu au în buget sumele necesare pentru aceste achiziții.

„Evident că Ordonanța Militară e o presiune pe primari, dar e necesară, suntem în stare de urgență, nu suntem în vacanță sau concediu. Trebuie făcut ce se stabilește prin Ordonanța Militară”, a comentat Emil Boc. Un mesaj similar vine și de la Mihai Chirica: „Nu e joacă, Ordonanța Militară nu se comentează, poate să fie și primarul New-York-ului, te descurci. Nu se comentează nimic. Nu e important cum văd eu Ordonanța (n.r. – Ordonanța Militară nr. 4), Ordonanța nu se vede, ordonanța se execută!”.

Robert Negoiță spune că problemele din Ordonanța Militară au apărut tocmai pentru că nu a existat un dialog și comunicare între Guvern și autoritățile locale.

Propunere nouă: chiuvete la intrarea în blocuri

Președintele Asociației Municipiilor din România vine cu o altă idee: la intrarea în blocuri, dar și în alte spații să apară chiuvete cu săpun. El susține că dezinfectarea nu poate face mai mult bine cetățenilor decât spălarea cu apă și săpun. Ideea am regăsit-o și la primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care spune că a primit-o de la un medic din Capitală.

„Ar trebui să umplem țara cu chiuvete pentru că spălatul pe mâini cu apă și săpun este mai important decât dezinfectatul aplicat pe mâinile murdare deja. Am luat și eu o asemenea măsură și una din decizii este să montăm chiuvete la intrarea în piețe, pe peroanele gărilor, în autogări, la intrările în parcuri, oamenii să se spele cât mai des pe mâini”, a declarat Constantin Toma pentru Europa Liberă.

Președintele executiv al Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță, susține că primarii că nu au de unde cumpăra materialele de dezinfecție și dispozitivele de dezinfectat. Potrivit acestuia, lipsa de finanțare începe să „devină acută”, iar Asociația Orașelor a cerut o întâlnire de urgență cu ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img