Președintele italian al Parlamentului European avertizează UE: ”Motivele de a fi împreună se duc pe apa Sâmbetei”

0
176

Pilon şi membru fondator al Uniunii Europene, Italia îi cere UE să se arate la înălţimea provocărilor puse de pandemia COVID-19, în caz contrar expunându-se unui risc mortal, comentează luni AFP citată de Agerpres.

„Fără solidaritate, legăturile şi motivele de a fi împreună se duc pe apa Sâmbetei”, a avertizat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli care, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, încearcă să rămână optimist: „Este de asemenea adevărat că Europa se întăreşte prin crizele pe care le înfruntă”.

„Europa poate deveni mai puternică”, a apreciat el, cu condiţia „ca ţările noastre să înţeleagă că nu pot ieşi din asta angajându-se fiecare pentru sine”.

O prăpastie separă ţările din sudul Europei, ca Spania şi Italia, susţinute de Franţa, de cele din nord, conduse de Olanda şi Germania.

Primele, cele mai afectate până în prezent de pandemie şi dotate cu finanţe publice fragile, doresc un sprijin financiar masiv din partea UE pentru a depăşi consecinţele sanitare, economice şi sociale ale crizei. Ele pledează pentru o mutualizare a datoriilor ţărilor din zona euro, care ar putea lua forma de „obligaţiuni-corona” („corona-bonds”), ceea ce ţările din nord refuză să accepte.

„Cred că unele ţări nu au perceput măsura catastrofei care ne pândeşte şi nu îşi dau seama de gravitatea situaţiei pentru propriile lor economii”, a continuat Sassoli.