spot_img
26.9 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăPoliticaRadio Europa Liberă despre un scenariu discutat în PNL: Tandem Motreanu președinte...

Radio Europa Liberă despre un scenariu discutat în PNL: Tandem Motreanu președinte – Bolojan președinte executiv

-

Liberalii din mai multe organizații indecise au discutat varianta apariției unui al treilea candidat pentru șefia PNL. Intenția lor este de a opri războiul între Ludovic Orban și Florin Cîțu care, susțin ei, ar putea duce la scindarea partidului. În discuțiile informale din ultimele zile, a existat o propunere ca Ilie Bolojan să își anunțe candidatura pentru funcția de președinte PNL. Președintele Consiliului Județean Bihor a refuzat propunerea venită din partea colegilor de partid, dar le-a transmis că poate veni într-o echipă ca președinte executiv. Bolojan și-a motivat refuzul prin faptul că nu este conectat permanent la Parlament și acțiunile din București, deoarece își desfășoară activitatea la Oradea. El a dat exemplul unei situații în care este sunat de presa din București să dea explicații pentru o lege în care PNL e implicat, iar el nu este informat.Bolojan și-ar dori, potrivit surselor citate, să își rezerve rolul de persoană care poate construi partidul, să țină legătura cu organizațiile și să se ocupe intens de zona politicilor din administrație.Europarlamentarului Dan Motreanu i s-a propus să intre într-un tandem cu Ilie Bolojan. Motreanu ar putea să încerce să obțină funcția de președinte PNL, iar Bolojan pe cea de președinte executiv. Cei doi nu și-au exprimat, până în acest moment, preferința pentru Ludovic Orban sau Florin Cîțu, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE RADIO EUROPA LIBERĂ:

„Motreanu ar trebui să acționeze ca un factor de echilibru între premier și Parlamentul condus de Orban. Nici el nu este decis să preia acest rol pentru că nu ar fi un președinte de forță, ci unul care ar trebui să negocieze mereu între Palatul Victoria și Palatul Parlamentului”, au dezvăluit pentru Europa Liberă surse participante la discuție.

Rolul rezervat lui Motreanu ar fi unul de reorganizare a filialelor în perspectiva lui 2024, când partidul trebuie să treacă prin patru runde de alegeri. Europarlamentarul nu este încântat însă de acest ping pong pe care ar trebui să îl facă între Cîțu și Orban, spun sursele citate.

În tabăra indecișilor din PNL, pozițiile sunt încă împărțite: sunt criticați atât Orban, dar și Cîțu. Tabăra Cîțu este criticată pentru acțiunile din ultima perioadă, blocarea numirilor și modul în care Florin Cîțu se comportă de când este premier.

„Dacă este atât de arogant acum când este doar premier și îl are pe Orban în coaste, poate să devină o problemă când are toată puterea în PNL”, a spus un lider de organizație prezent la discuțiile informale.

Imaginea de la Cluj în care Ludovic Orban a fost ridiculizat de echipa lui Cîțu a fost un alt moment care nu a fost pe placul mai multor șefi de organizații PNL.

Lui Ludovic Orban i se reproșează că nu își construiește o imagine și vrea ca totul să se învârtă în jurul său.

„A spus că o să fie candidatul la prezidențiale în 2024. A afirmat că este trecutul, prezentul și viitorul PNL. S-a înconjurat numai de oameni slabi și nu înțelege că trebuie să aibă o echipă. I s-a cerut să renunțe la afirmația cu 2024, care a deranjat în partid. Nu a făcut-o”, a susținut un alt lider de organizație.

Pe lângă șefii de organizații, mai mulți primari din țară i-au cerut lui Dan Motreanu să candideze la șefia PNL.

Discuțiile informale nu au dus la un rezultat până în acest moment, iar tabăra Motreanu – Bolojan – Dumitrescu – Hava – Huțucă va analiza dacă își va prezenta un candidat propriu sau își va anunța direct susținerea pentru Florin Cîțu sau Ludovic Orban.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...