spot_img
16.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeRadio Europa Liberă despre fenomenul Donald Trump

Radio Europa Liberă despre fenomenul Donald Trump

-

RELATARE A CORESPONDENTULUI RADIO EUROPA LIBERĂ ÎN WASHINGTON D.C, VALERIU SELA:

Spectacolul intens mediatizat este cu siguranta, unul foarte bine regizat si interpretat. Daca are sau nu impact politic, asta ramine de discutat. Fapt e ca Donald Trump – omul de afaceri miliardar, venit in politica din afara sistemului – conduce detasat in sondajele preliminariilor republicane, atit cele nationale, cit si cele din state relevante in acest moment. Chiar daca nu va ajunge sa cîstige nominalizarea sau presedintia, Donald Trump are de-acum un impact serios.

- Advertisement -

In primul rind, el este de departe candidatul cu cel mai mare nivel de energie, atit personala cit si din partea sustinatorilor. Candidatura sa este de-acum, mai mult decit oricare alta, o miscare, fie si redusa numeric, poate nu mai mult de 8-10%, la scara intregii populatii. Poate ca e miscarea unui segment periferic si izolat, dar este totusi un fenomen de luat in considerare. Electoratul acestui candidat pentru care caracterizarea de nationalist-populist se potriveste cel mai bine este atras de retorica si mai ales de stil.

Trump spune ca tara e prost condusa de oameni incapabili si dependenti de cei care le finanteaza campaniile si acest segment asta crede. Trump o spune intr-un limbaj direct, ca intre prieteni, uneori hazliu, alteori agresiv si de multe ori jignitor – este ceea ce suporterii sai ar vrea sa faca daca ei insisi s-ar afla fata in fata cu dispretuitii lideri din capitala. Trump socheaza si isi contruieste campania ca un reality-TV in care fiecare episod lasa ceva in urma si stirneste curiozitate. In felul asta domina media, creaza o foame de el insusi.

- Advertisement -

Trump e bogat si nu are nevoie de banii grupurilor de interese – si asta place. Trump are impulsuri autoritare, promite sa conduca tara asa cum isi conduce firmele, cu o mina de fier si competenta – segmentul sau electoral isi doreste asta.

Cineva spunea ca majoritatea tarilor democratice au – in functie de situatiile specifice – un 15 poate chiar 20 la suta din electorat, aflat la extreme. Diferenta – spunea comentatorul – este ca pina acum America a avut norocul sau nu aleaga in fruntea tarii un astfel de candidat. Dar magnetismul pe care-l exercita puterea, banii, statutul de vedeta si promisiunea unui lider care va curata sistemul nu este nimic nou. Italia de exemplu a ales un Berlusconi, la un moment dat. De ce n-ar face-o si America?

Raspunsul este ca asa cum e construit sistemul electoral si de partid aici, alegerea lui Trump este mai putin probabila, mult mai multe conditii trebuesc intrunite pentru ca asa ceva sa se intimple. Dar chiar daca nu va fi ales, fenomenul Trump va avea consecinte. A pus pe tapet in prim plan, in ciuda argumentelor si solutiilor absurde si inumane pe care Trump le ofera, problema imigratiei ilegale, de exemplu. Si in plus, dupa explozia de spontaneitate si candoare populista a candidatului Trump este mai greu pentru alesii sistemului – Jeb Bush si Hillary Clinton – sa se impuna. Trump a re-trezit aspiratiile anti-sistem, atit de naturale in America.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img