Home Analize Radio Europa Liberă desființează mitul protocoalelor cu SRI în drama din Caracal

Radio Europa Liberă desființează mitul protocoalelor cu SRI în drama din Caracal

0

Încă din primele momente ale evenimentelor de la Caracal, poliția a pus în discuțiede ce locația fetei ucise nu a fost identificată rapid și exact, din moment ce ea a sunat la 112 de trei ori, ba chiar a oferit detalii despre locul unde se află. Primul vinovat găsit în public a fost Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care ulterior a publicat niște hărți de localizare și a explicat că atât îi permite tehnica și legislația. Au apărut însă voci, atât în presă, cât și pe Facebook, care au avansat ideea că dacă procurorii ar mai fi avut voie să apeleze la SRI în anchetele lor, pentru a folosi tehnica de interceptare și localizare – lucru interzis de Curtea Constituțională în 2016 –, Alexandra ar fi fost localizată imediat și cu precizie.În primul rând, trebuie semnalat că procurorii și SRI colaborau perfect legal și în 2014, în timpul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Nu a supraviețuit cineva grație acestui lucru. Victimele din Apuseni au fost găsite cu mare întârziere și cu mari dificultăți de localizare. Totuși, condițiile din Apuseni erau diferite față de cazul Caracal: zona era muntoasă, împădurită, pustie, iar celulele de telefonie mobilă se aflau la mari distanțe, afirmă Radio Europa Liberă într-un comentariu despre drama din Caracal.

Nici asociațiile de procurori, nici jurnaliștii care au invocat nostalgic colaborarea judiciară cu SRI nu au spus însă un lucru: Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) a Poliției Române, cu care procurorii sunt obligați să lucreze din 2016, în locul SRI, la aspectele tehnico-informative ale anchetelor, beneficiază de posibilități tehnice de localizare similare cu ale SRI. DOS a fost însă implicată în cazul Caracal abia la ora 22.00, la 11 ore după apelurile la 112 ale Alexandrei, conform unui comunicat al procurorilor de la AMASP, mai spune REL.

Nimeni dintre susținătorii acestei teorii pro-SRI nu a invocat sau promovat ideea că, dacă DOS nu ar avea aceste dotări, de trei ani de când a devenit singurul partener legal al procurorilor în anchete, poate că un Guvern ar fi trebuit să îl doteze. Sau dacă DOS nu are oameni sau resurse suficiente, acestea să fie suplimentate, mai spune postul de radio finanțat de Cpngresul american.

Ad

Exit mobile version