Home Externe Radio Europa Liberă, atac la Iohannis: România rămâne în tabăra Rusiei în...

Radio Europa Liberă, atac la Iohannis: România rămâne în tabăra Rusiei în chestiunea Kosovo

0

Președintele Klaus Iohannis, deși i-a promis lui Aleksandar Vucici că se implică în această mediere dificilă, nu a făcut niciun pas înainte și a rămas încremenit în poziția pro-sârbă, pentru a marca mitul că România ar avea doi buni prieteni: Marea Neagră și Serbia. Între timp însă, Belgradul a cumpărat arme sofisticate din Rusia, privește Bruxelles-ul peste umăr și își recompune vechea relație cu Beijingul, spune într-un comentariu Radio Europa Liberă.

CE SUSȚINE RADIO EUROPA LIBERĂ:

Între timp, lucrurile nu par să se fi schimbat prea mult, fiindcă și actualul președinte, Klaus Iohannis, pare să fie bântuit de temeri similare. Spre deosebire însă de el, Traian Băsescu vorbea atunci și despre pozitia Romaniei ceaușiste din 1968 ca despre o „tradiție în politica externă românească” și compara devenirea noului stat Kosovo, recunoscut de marile democrații, cu armatele Pactului de la Varsovia, care au invadat Praga.

România rămâne deci în tabăra Rusiei în ce privește chestiunea Kosovo pe care americanii ar vrea să o tranșeze pe 27 iunie la Washington. Președintele sârb a spus deja că nu se pune în discuție recunoașterea Kosovo:

Ca răspuns la o posibilă ofertă adresată Serbiei de a recunoaşte Kosovo şi de a accepta intrarea Kosovo în ONU, dacă nu primim nimic în schimb în plus faţă de aderarea la UE, răspunsul nostru va fi NU.”

Serbia și Kosovo au fost în război între 1998-1999, ultimul conflict armat de la granița UE. Uniunea Europeană a demarat negocieri cu cei doi inamici încă de acum zece ani, dar totul s-a blocat în 2018, când Kosovo a impus taxe de 100% asupra produselor importate din Serbia. Sub presiuni americane Priștina a renunțat la aceste taxe vamale pentru a deschide din nou calea negocierilor, de data aceasta cu medierea americanilor, nu a europenilor.

Serbia a stabilit un set de precondiţii pentru normalizarea relaţiilor cu Kosovo, inclusiv crearea unei asociaţii a municipalităţilor cu populaţie predominant sârbă şi a unui statut special pentru bisericile şi mânăstirile ortodoxe sârbe, alte subiecte dificile fiind energia şi finanţele. Kosovo preferă medierea americană și nu mai are încredere în UE, după ani de zile în care Bruxelles-ul nu a reușit să miște lucrurile din loc, iar acum au trimis în zonă un emisar slovac, pe Miroslav Lajcak, care a fost însă primit cu răceală la Pristina.

Ad

Exit mobile version