spot_img
10.4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeRadio China: Un dineu amar la Palatul Elysee

Radio China: Un dineu amar la Palatul Elysee

-

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a oferit luni la Palatul Elysee un dineu unor întreprinzători europeni între care responsabili ai firmelor Ericsson, Volvo și Unilever. La eveniment, Macron a vrut să le transmită un mesaj: Rămâneți aici, nu plecați!, spune Radio China într-un comentariu.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE RADIO CHINA:

- Advertisement -

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a afirmat marți la o conferință de presă: „SUA își dezvoltă industria locală, trebuie să apărăm ferm interesele firmelor europene.” În prezent, politicienii francezi și chiar europeni sunt mai îngrijorați decât în orice moment din istorie că firmele vor părăsi Europa și că sistemul industrial european va fi golit de SUA.

Firmele europene se confruntă cu o criză serioasă din cauza scumpirii energiei și creșterea costurilor producției. Iar prețurile la energie în SUA sunt relativ stabile. În plus, guvernul american acordă prin Actul de reducere a inflației subvenții firmelor locale, drept urmare, multe firme europene nu pot face altceva decât să plece în SUA.

- Advertisement -

Liderii țărilor europene sunt îngrijorați din cauza riscului dezindustrializării din ce în ce mai mare. După izbucnirea crizei Ucrainei, Europa a lansat multe runde de sancțiuni împotriva Rusiei, urmând SUA, însă a devenit până la urmă cea mai mare victimă. Iar SUA, autorul crizei, a câștigat mulți bani din criza energiei din Europa. De pildă, gaze naturale americane în valoare de 60 milioane de USD au fost vândute în Europa la prețul de 275 milioane de USD.

Administrația americană a elaborat în august Actul de reducere a inflației. Prin acesta, SUA acordă subvenții mari firmelor locale producătoare de autovehicule electrice, excluzând firmele UE, japoneze, sud-coreene și ale altor țări. În această situație, atracția pentru industria europeană a autovehiculelor electrice a slăbit și firmele din domeniu se îndreaptă spre SUA.

Din ce în ce mai mulți europeni își dau seama că SUA dorește să inhibe autonomia strategică a Europei prin conflictul Rusia-Ucraina, să câștige o sumă enormă de bani prin criza energetică și să se hrănească prin golirea industriei manufacturiere europene.

Președintele Macron a criticat SUA că aplică „protecționismul comercial”. Oficiali ai UE au criticat SUA că au încălcat regulile Organizației Mondiale a Comerțului. Franța și Germania au dat luni o declarație comună, anunțând că vor proteja industria europeană și vor rezista Actului de reducere a inflației american.

De fapt, după cel de-al Doilea Război Mondial, sistemul de aliați al SUA este doar un mijloc pentru apărarea intereselor și hegemoniei proprii. Multe țări europene au început să lupte împotriva hegemoniei americane.

Strategia „mai întâi, SUA”a împins departe aliații săi. Țările europene acționează pentru căutarea autonomiei strategice. Și dineul de la Palatul Elysee a fost un semnal clar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img